Populärteknik

Samsung sparar inte på krutet med Note 20 Ultra

Nya Samsung-familjen. Foto: Samsung
Nya Samsung-familjen. Foto: Samsung
Samsung Galaxy Note 20-modellerna. Foto: Samsung
Samsung Galaxy Note 20-modellerna. Foto: Samsung
Nya hörlurar från Samsung. Foto: Samsung
Nya hörlurar från Samsung. Foto: Samsung

Är det här världens bästa Android-lur? Samsungs Galaxy Note 20 Ultra känns åtminstone som en kandidat. Den koreanska jätten har även passat på att visa nästa generations vikbara telefon.

Publicerad

Koreanska Samsung följer sina traditioner och öppnar den inofficiella mobilsäsongen med att lansera den senaste versionen i premiumserien Note. Den här gången har mobiljätten genomfört en rejäl uppgradering jämfört med tidigare versioner. Bland annat kraftigt förbättrade kamerafunktioner, mer kraft för spel, snabbare processor, bättre skärm, längre batteritid, stöd för 5g och wifi 6.

– Det här är den kraftfullaste mobilen vi någonsin tagit fram. Coronapandemin har ökat trycket på jobbappar och videosamtal markant. Vi tror att folk kommer att investera mer i premiummobiler framöver för att ha ett redskap som tillfredsställer yrkesmässiga och privata behov, säger Andreas Bergqvist, nordisk produktchef för mobiltelefoner på Samsung.

Nya Note släpps i två versioner den 21 augusti: Galaxy Note 20 Ultra (14 590 kronor) och Galaxy Note 20 (11 890 kronor).

En av de stora nyheterna i båda modellerna är de nya kamerafunktionerna. Här sticker videoinspelningsfunktionen i 8k ut mest. Med det så kallade provideo-läget ska användaren få tillgång till mer avancerade zoomfunktioner, manuella inställningsmöjligheter för fokus, exponering, ljus, ljud och zoom. Även autofokus-funktionen sägs ha förbättras kraftigt.

– Vi har fått fram en grymt snabb autofokus och tillsammans med att man även kan justera ljudupptagningen i olika riktningar kan man verkligen skapa proffsiga inspelningar, säger Andreas Bergqvist.

Förbättrad skrivupplevlse med S-pen

Med Note-seriens signum, pekpennan S-pen, tycks Samsung ha förbättrat skrivupplevelsen rätt markant jämfört med exempelvis fjolårets Note 10. Ett kort test tyder på att det framförallt blivit lättare och snabbare att navigera bland och i olika appar.

– Nu tar det bara nio millisekunder för pennan att reagera med skärmen, säger Andreas Berrgqvist.

När det kommer till val av skärm är det första gången som en Note-modell (Ultra-versionen) har dynamisk omoled 2x-skärm med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz (något som också flera av Samsungs konkurrenter stoltserar med). Den dynamiska skärmen ska automatiskt anpassa skärmen på efter innehållet med hänsyn till exempelvis batteritiden. Samsung lovar samtidigt snabb laddning där användaren sägs få 50 procent batteri på en halvtimmes laddning.

Ny vikbar modell

Den andra stora mobilnyheten är den nya versionen av Galaxy Z Fold. Den vikbara modellen har som bekant kantats av den del kvalitetsproblem men efter återkoppling från användare och samarbetspartners (framförallt Google och Microsoft) är Samsung redo att lansera Galaxy Z Fold 2. Den främre skärmen är på 6,2 tum och fullt utvik får användaren en skärm på 7,6 tum. I dagsläget är det oklart när Fold 2 når den svenska marknaden och till vilket pris.

Utöver detta har Samsung tecknat ett avtal om fördjupat samarbete med Microsoft. Resultatet är en bättre integration mellan parterna system som ska underlätta arbetet mellan dator och mobil. Note-användarna får även access till en del av Xbox spelutbud, via plattformen Game Pass. Det rör sig om 100 molnbaserade – de streamas till telefonen – konsolspel att välja mellan.

– Under pandemin har nedladdningen av spelappar ökat med 20 procent. Med Note 20 får man en mobilspelupplevelse utöver det vanliga med hypersnabb responstid tack vare 5g och wifi 6, säger Andreas Bergqvist när han demonstrerar spelfunktionerna.

Det är dock viktigt att poängtera att Microsofts streamingplattform kommer att fungera med de flesta nya Android-modeller.

Fler nya produkter ansluter till höstkollektionen

Vid sidan om nyheterna om Note 20 och Fold 2 passar Samsung även på att introducera två nya surfplattor,Tab S7 och S7+, nästa generations smarta klockor, Galaxy Watch 3, samt hörlurarna Buds Live.

Tabs S7 kommer i en storlek om 11 tum medan Plus-versionen har en 12,4 tum stor skärm. S-pen medföljer i båda versionerna för att stötta målsättningen om att erbjuda en så bra pc-liknande upplevelse som möjligt. Plus-versionen har även stöd för 5g och wifi6. Även Galaxy Watch 3 finns i två versioner med bland annat förbättrad sensorteknik och så kallad e-sim för uppkoppling mot mobilnät (4g). Hörlurarna Buds Live kommer i en helt ny design, bättre högtalare, tre mikrofoner och funktion för brusreducering.

Så är Note 20 Ultra världens bästa Android-lur? Och hur bra är Fold 2, Tab 7, Buds Live och Galaxy Watch 3? Svaret får du förhoppningsvis inom ett par veckor när Ny Teknik synat och genomfört djupare tester av produkterna.

Specifikationer för Samsung Galaxy Note 20-modellerna

Skärm: 6,9 tum WQHD+ Edge, dynamisk 120 hertz (Ultra) 6,7 tum FHD+, 60Hz.

Vikt: 208g (Ultra), 192 g.

Processor: Exynos990 (7nm) .

Minne: 12 GB LPDDR5 (Ultra), 8 GB LPDDR5.

Lagring: 256/512 GB/microSD (Ultra), 256 GB.

Batteri: 4500 mAh (Ultra), 4300 mAh.

Övrigt: IP68, Wifii 6.