Opinion

"Sälj SAS nu och satsa på miljöteknik"

DEBATT. Sälj SAS nu och tanka in pengarna i infrastruktur och miljöteknik. 2,4 skattemiljarder har gått åt till att hålla SAS i luften sedan 2007. Om vi i stället satsat i klimatinvesteringar hade Sveriges miljö- och klimatutsläpp minskat med ungefär två miljoner ton varje år, skriver Miljöpartisterna Per Bolund och Jonas Eriksson."

Återigen möts vi av dåliga ekonomiska resultat för SAS. Andra kvartalets resultat blev 39 procent lägre än prognoserna. Eftersom staten är delägare i SAS innebär det dystra nyheter för Sveriges alla skattebetalare.

De senaste siffrorna visar återigen hur regeringens hantering av SAS kännetecknas av dålig hantering, undermåliga analyser och en allmän tvehågsenhet. I december 2007 var börsvärdet av statens andel i SAS närmare tre miljarder kronor. På grund av regeringens beslut att då inte gå vidare med en försäljning har Sveriges skattebetalare tvingats att först gå in med 1,3 miljarder kronor till SAS och sedan med ytterligare 1,1 miljard för att hålla bolaget vid liv.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här