Innovation

Saknas bevis för att silver stoppar svettlukt i kläder

Genrebild. Ett svenskt bolag påstår att silverklorid stoppar svettlukt i textilier och menar också att behandlade kläder tvättas mindre. Men det saknas bevis, berättar Sydsvenskan. Foto: Fotorech/Pixabay
Genrebild. Ett svenskt bolag påstår att silverklorid stoppar svettlukt i textilier och menar också att behandlade kläder tvättas mindre. Men det saknas bevis, berättar Sydsvenskan. Foto: Fotorech/Pixabay

Silver i kläder är en kontroversiell och miljöskadlig metod för att minska svettlukt. Nu säger en expert till Sydsvenskan att en svensk silverbehandling är ”en bluff utan dess like”.

Publicerad

Svenska Polygiene tillverkar silverbehandling för textiler. Argumentet är att silverklorid ska stoppa svettlukt och bolaget menar också att behandlade kläder tvättas mindre. Men det saknas bevis för att detta stämmer, berättar Sydsvenskan

– Det är en bluff utan dess like, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten, till Sydsvenskan om Polygienes påstående att deras produkt bidrar till färre tvättar och ökad livslängd, vilket i sin tur ska göra kläderna mer miljövänliga.

Ny Teknik har tidigare lyft frågan om användningen av silver i kläder och skrivit om Polygienes teknik. I en artikel från 2017 förklarar Kemikalieinspektionen att det mesta av silverbehandlingen försvinner vid tvätt, och att de mängder som finns kvar i plaggen har liten effekt på bakterier.

Att använda silverbehandling i vanliga textilier är ”fullständigt onödigt”, sa myndighetens handläggare Ulrike Frank då.

– Vi har bakterier överallt, och det finns ganska många bakterier vi behöver. Antibakteriell behandling kan behövas i miljöer som sjukhus, men då används desinfektionsmedel som är mer effektiva.

Silverbehandling av textilier påverkar miljön negativt

Vad det däremot finns bevis för är att silverbehandling av textilier påverkar miljön negativt. Det silver som tvättas ur hamnar i vattnet eller i kretsloppet som återför mull och näringsämnen till åkermark. Silverjoner är också giftiga för vattenlevande organismer och kan på längre sikt påverka mikrobiologin i jordbruksmark.

EU har nyligen beslutat att det är förbjudet att behandla tyg med nanopartiklar av silver. Nu ligger det på svenska Kemikalieinspektionens bord att utreda om silverklorid ska tillåtas för att behandla textilier, för hela EU:s räkning, berättar Sydsvenskan. 

Till Sydsvenskan säger en person ”med god insyn i den internationella marknaden för biocider” att Polygienes produkter inte har någon framtid. 

– I Europa används knappt silver längre för att ta bort odör i kläder. Europamarknaden är redan död i det avseendet. Återförsäljare vill helt enkelt inte köpa in kläder från varumärken som använder silver för att kläderna inte ska lukta illa.