Digitalisering
Så vill Norrbotten locka nya datacenter
Erik Lundström i Luleå kämpar för att locka fler datacenter till regionen. Men han blir nästan lika glad om de hamnar någon annanstans i närområdet.
– Om Norden blir en intressant plats för den här typen av avancerade datatjänster gynnar det alla.
Att Luleå skulle bli ett kluster för gigantiska datacenter var inte självklart. Snarare tvärtom.
Resan dit började med att Erik Lundström, som då var affärsutvecklingschef på Luleå Energi, åkte till USA 2009 tillsammans med Matz Engman från Luleå Näringsliv. De hade identifierat det växande behovet av datacenter och nu ville de locka företag att etablera sig i Norrbotten. En dröm som inte var helt lätt att förverkliga.
– Våra bästa argument var att vi kunde ge dem en grönare miljöprofil, inte minst för att i stort sett all el som levereras är koldioxidfri. Lika viktigt var det att vi kunde garantera säkra elleveranser, något som vi kunde göra troligt genom att visa att vi inte har haft något strömavbrott på det regionala elnätet sedan slutet av 1970-talet, säger Erik Lundström som nu är vd för The Node Pole.
Företaget ägs av Luleå Näringsliv, landstinget i Norrbotten och av kommuner i länet. Målet är att locka fler datacenter.
Att Norrbottens Näringsliv traditionellt bygger på energislukande basindustri som papper, stål och gruvor var även det en fördel.
– Det är verksamheter som kräver samma typ av robust infrastruktur som datacenter. De har även bidragit till att vi har bra utbildningar inom regionen. Även klimatet hade betydelse eftersom det finns tekniska och ekonomiska fördelar med vår relativt låga medeltemperatur.
Arbetet har dock krävt tålamod. Oftast tar det flera år innan företag är mogna att flytta sin verksamhet till främmande mark.
– Det som till sist brukar övertyga dem är att det är billigare att flytta på ettor och nollor än på elenergi. Nu börjar arbetet ge resultat även om jag skulle önska att allt gick lite snabbare.
Varför valde Facebook Luleå?
– En viktig faktor var att Facebook fick möjlighet att driva datacentret med 100 procent förnybar energi, berättar Joel Kjellgren som är företagets platschef i Luleå.
– Dessutom fanns ett stabilt elnät och då datacentret är placerat i två separata nät kunde vi även minska ner på våra backup-generatorer med hela 70 procent. Att temperaturen är relativt låg, även under sommarmånaderna, hade betydelse eftersom vi kan kyla våra datacenter enbart med utomhusluft i stället för att använda energiintensiva luftkonditioneringssystem, säger han.
Lika viktig var bedömningen att Luleå tekniska universitet har utbildningar som lockar till sig de talanger inom innovation, teknik och it som den här typen av komplexa anläggningar kräver.
Facebook är just nu på väg att färdigställa sitt andra datacenter i Luleå. Förhoppningar finns att det ska bli ännu fler. I takt med att företagets utbud av tjänster växer behöver de inte bara öka kapaciteten utan även fortsätta att bygga ut infrastrukturen.
Om det kommer att ske i Sverige är dock mer oklart. Frågetecknen inför framtida etableringar har ökat under senare tid med tanke på att företaget precis nu börjar bygga ett nytt center på Irland.
Intresset från svensk sida att locka till sig ett antal av dessa etableringar är stort. Såväl från nationellt som regionalt och lokalt håll.
– Det viktigaste är inte att de kommer till oss. Om hela Norden stiger fram som ett intressant alternativ för företag som behöver de avancerade datatjänster gynnar det alla, menar Erik Lundström.