Samhälle

Så utreddes filmen från flygkraschen

På torsdagen publicerades ett videoklipp som tycks visa hur en iransk robot träffar ett plan som flyger över staden Pandar, nordväst om Teherans internationella flygplats. (Bilderna till höger och vänster ur New York Times och Bellingcats tweets) Foto: Nariman Gharib via AP / TT
På torsdagen publicerades ett videoklipp som tycks visa hur en iransk robot träffar ett plan som flyger över staden Pandar, nordväst om Teherans internationella flygplats. (Bilderna till höger och vänster ur New York Times och Bellingcats tweets) Foto: Nariman Gharib via AP / TT

En video från Iran stärker misstankarna om att planet PS752 sköts ner. Så här användes data från tjänster som svenska Flightradar 24 för att verifiera att bilderna är äkta.

Publicerad

På torsdagen publicerade New York Times och den grävande journalistgruppen Bellingcat ett videoklipp som tycks visa hur en iransk robot träffar ett plan som flyger över staden Pandar, nordväst om Teherans internationella flygplats.

Klippet kan ge nya ledtrådar kring vad som egentligen orsakade onsdagens flygkrasch, som kostade samtliga 176 personer ombord livet

Enligt de första uppgifterna, från bland annat den ukrainska ambassaden, orsakades haveriet av tekniska problem. Oklarheter kring händelseförloppet gjorde dock många bedömare skeptiska till förklaringen. På torsdagen valde den ukrainska ambassaden att dra tillbaka uppgifterna. Strax därefter kom nya uppgifter om att planet kan ha skjutits ned av iranska luftvärn av misstag.

Privatperson lade ut videon i Telegram

Det drygt 10 sekunder långa videoklippet som har publicerats av New York Times och Bellingcat ser ut att styrka den hypotesen. Videon togs av en privatperson och lades först ut på en öppen kanal i sociala medier-appen Telegram.

Inför publicering behövde journalisterna hos New York Times och Bellingcat kunna säkerställa att materialet var autentiskt. Och så här gjorde man.

New York Times reportrarna började med att leta efter visuella och ljudmässiga ledtrådar i videon. Det handlade bland annat om att titta på hur närliggande miljö såg ut, samt att mäta hur lång tid det dröjer innan ljudet från explosionen når kameran efter att det som kan vara en robot träffar Flight PS752 mot Kiev.

Använde Flightradar 24

Genom att matcha detaljer från videon, som kringliggande byggnader och ljuskällor på marken, mot data från tjänster som OpenStreetMap och färska satellitbilder över Tehran kunde bildernas geografiska placering fastställas till staden Parand.

Även den svenska tjänsten Flightradar 24 användes för att verifiera videons äkthet. I ett blogginlägg skriver Bellingcat att gruppens journalister använde ljudfördröjningen i videon och Pythagoras sats för att beräkna landavståndet mellan kameran och flygplanet vid explosionen.

Det beräknade avståndet på 3,3 kilometer jämfördes sedan med platsen där fotografen tros ha stått, samt planets troliga flygrutt, vilken uppskattades utifrån Flightradar 24-data. På så sätt kunde Bellingcat konstatera att Flight PS752 flugit över platsen där videon spelats in.

Rester kan komma från luftvärnsrobot

Bellingcat har dessutom publicerat bilder på rester av som kan komma från en rysktillverkad luftvärnsrobot av typen Tor-M1. Roboten påstås ha påträffats nära det kraschade planets flygrutt, men i det fallet har det inte kunnat bekräftas rent geografiskt var bilderna tagits.

Uppgifterna om att Flight PS752 skjutits ner av en iransk robot dementeras av regimen i Tehran.