Samhälle

Så tror Samsung att samhället ser ut 2069

Foto: Samsung
Foto: Samsung
Foto: Samsung
Foto: Samsung

Samsungs rapport beskriver hur tekniken kommer att ha förändrat vår vardag om 50 år. Allmänheten verkar dock inte odelat förtjust. Exempelvis vill bara nio procent få sin underhållning strålad in i hjärnan.

Publicerad

50-talets framtidsvision om tjänstemän som tar helikoptern från hustaket till kontoret har fått generationer att dra på smilbanden – men nu kommer drönartekniken kanske ändå ge dem rätt, om än med en viss fördröjning. Frågan är hur Samsungs vision av samhället 2069 kommer stå sig om 50 år?

Rapporten Samsung KX50 släpps i samband med en utställning på temat i London. För spådomarna har bolaget konsulterat sex av Storbritanniens ledande akademiker och framtidsteoretiker som har tittat på hur olika teknikområden kan påverka människors vardagsliv.

Enligt rapporten kommer de flesta att bo i tätbefolkade miljöer som utgörs av enorma, självförsörjande skyskrapor som odlar sin egen mat i enorma underjordiska komplex. Experterna öppnar även för undervattenskolonier.

Hälsotillståndet övervakas av biosensorer

Resor görs i poddar som även kan tjäna som hotellrum på långfärden. Vattenburna motorvägar kopplar exempelvis samman Skandinavien med Storbritannien. Man kommer även att färdas med Hyperloop och överljudsflygplan. Lokalt pendlar man med autonoma taxibilar på floderna.

Tillverkning kommer ske lokalt med 3d-utskrifter. Tack vare ai-teknik kommer de flesta att kunna jobba från sina självstädande hem, och kontakterna med andra människor utgörs till stor del av hologram. Tekniken kommer att ge en väldigt stillasittande livsstil, men gångbroar mellan skyskraporna ska uppmuntra till motion. Gränsen mellan virtuell- och verklig sport kommer samtidigt att suddas ut.

Dieten utgörs av en mycket högre andel insekter, och krypen kommer att vara en vanlig syn som hämtmat. Många väljer dock att bara äta flytande näringslösning som framställs kemiskt. Hälsotillståndet övervakas konstant av biosensorer och utvärderas av personens digitala kompanjon.

Det kan eventuellt bli aktuellt med ett implantat i hjärnan som automatiskt doserar ut medicin. Det kan även utföra reparationer med nanorobotar samt förstärka den mentala och fysiska kapaciteten. Om så behövs kan organ skräddarsys och skrivas ut med 3d-printer. En annan teori är att underhållning strålas direkt in i hjärnan, och att man då kommer kunna uppleva de fem sinnena. De som inte nöjer sig med digitala upplevelser kan ta in på ett rymdhotell i som ligger i omloppsbana.

Hur ställer sig då den brittiska allmänheten till experternas vision av framtiden? Samsung genomförde en enkät med 2 000 vuxna individer för att få deras åsikt. Med 63 procent var de mest positivt inställda till självstädande hem. På andra plats kom implantat som kan läsa av hälsan och översätta språk, vilket gillades av 43 procent. Flygtaxis uppskattades bara av 33 procent – samma betyg som 3d-utskrivna organ. Det var endast 20 procent som var intresserade av rymdhotell, och 17 procent gillade tanken på insektsburgare. Bara nio procent ville ha sin underhållning strålad in i hjärnan.