Så tänker Nasa ta sina Mars-prover till jorden – 2033

Proverna ska placeras i tvåstegsraketen MAV, som blir drygt tre meter lång och ska väga under 500 kg. Foto: Nasa
Proverna ska placeras i tvåstegsraketen MAV, som blir drygt tre meter lång och ska väga under 500 kg. Foto: Nasa

Perseverance samlar in material på Mars. Att ta hem proverna till forskarna kräver en rad av farkoster, fordon – och Lockheed Martins raket MAV.

Publicerad

Under sitt första år på Mars har rovern använt sin robotarm försedd med en slagborr för att samla in materialprover.

Totalt bär Perseverance 43 behållare som förhoppningsvis ska fyllas. Där ingår även rör som exempelvis kan fånga in planetens atmosfär, skriver Nasa.

Totalt räknar myndigheten med att det blir omkring 30 prover, varav endast sju har samlats in hittills.

Transport till jorden 2033

Tanken är att de ska återföras till jorden för analys och nå vår planet 2033 – men transporten är inte helt okomplicerad. Nyligen gav Nasa uppdraget att bygga Mars Ascent Vehicle (MAV) till Lockheed Martin. Det rapporterar Popular Science.

MAV är en drygt tre meter lång tvåstegsraket som kommer att väga under 500 kg. De två motorerna, som går på fast drivmedel, ska lyfta lasten från ytan och lägga raketen i omloppsbana.

Men MAV reser i sin tur till Mars innesluten i en större farkost kallad Mars Sample Retrieval Lander. Avfärden från jorden är beräknad till omkring 2028, och landaren kommer sedan att ta mark nära Jezero-kratern.

Där ska den vänta tills det är dags att skjuta iväg raketen med proverna. Trots att landningen sker under Mars vår så kan temperaturen falla till 67 minusgrader, och MAV har därför fått ett skyddande hölje som kallas för igloon.

En rover hämtar proverna

Proverna står utplacerade på ytan, och de kommer att samlas in av en speciell rover som tar dem till MAV. Med en robotarm placeras sedan de cirka 20 cm långa rören i utrymmet högst upp i den liggande raketen.

Efter uppskjutningen släpps båda stegen, och den återstående toppen med sin last plockas sedan upp av en farkost från European Space Agency, för att tas hem till jorden.

Se Nasas film nedan.