Säkerhet

Så stoppar du Google från att spåra din position

Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

Google spårar dig även om du stängt av platshistoriken visar en ny granskning. Så här gör du för att på riktigt hindra sökjätten från att kartlägga var du befinner dig.

Publicerad

Det räcker inte med att stänga av lokaliseringstjänsterna, Google samlar ändå in information om var du befinner dig när du använder din mobil eller dator. Det visar en ny granskning från nyhetsbyrån AP.

Men det går faktiskt att sätta stopp för Googles spioneri. Det kräver bara att du gör ytterligare några inställningar i ditt Google-konto och på din Android, det skriver tekniksajten Wired.

Så vet du om Google kartlägger dig

Google samlar som standard in information om var i världen du befinner dig om du har en Android-telefon eller en Iphone med Google Maps installerat.

Över två miljarder människor uppfyller något av de kraven.

Så här gör du för att stoppa datainsamlingen.

1. Stäng av platstjänsterna

Som sagt räcker det här inte för att stoppa Google från att spara din platsdata, men har du inte gjort det är det steg ett.

Via datorn:

Logga in på ditt Google-konto och gå in på ”Aktivitetsinställningar” (direktlänk). Bläddra sedan ned till ”Platshistorik” (”Location History” på engelska) och stäng av funktionen.

Via en Android:

Gå in på telefonens inställningar och bläddra ned till och väljer alternativet ”Google” som ligger under fliken ”Personligt”. Klicka sedan på "Google-konto".

Sedan går du in på menyn längst ned till höger och väljer ”Data och anpassning”. Klicka dig vidare till ”Platshistorik” och stäng av funktionen.

2. Stäng av webbaktivitet

Det är här kontroversen startar. Det räcker inte att stänga av platshistoriken. Du behöver dessutom stänga av en funktion som heter ”Webb- och appaktivitet” - något Google har varit minst sagt otydliga med.

Den samlar bland annat in vilka gps-koordinater du befinner du på och vilka ip-adresser du ansluter ifrån när du använder Googles olika tjänster. Först när du stängt av den här funktionen kommer Google helt att sluta samla platsinformation.

Via datorn:

Logga in på ditt Google-konto och gå in på ”Aktivitetsinställningar” (direktlänk). Stäng sedan av funktionen ”Webb- och appaktivitet” (”Web & app activity” på engelska). Du kommer att få en varningsruta som säger att vissa Google-tjänster kan fungera sämre. Välj "Pausa" när rutan visas för att stänga av funktionen.

Via en Android:

Gå in på telefonens inställningar och bläddra ned till och väljer alternativet ”Google” som ligger under fliken ”Personligt”. Klicka sedan på ”Google-konto”.

Sedan går du in på menyn längst ned till höger och väljer ”Data och anpassning”. Klicka dig vidare till ”Webb- och appaktivitet” och stäng av funktionen. Även här får du en varningsruta som du får klicka dig förbi.

När du stänger av webb- och appaktivitet kommer vissa funktioner att upphöra. Google kommer exempelvis inte att ge automatiska rekommendationer baserat på var du befinner dig och dina sökningar kommer inte längre automatiskt filtreras utifrån vilken plats du befinner dig på.