Populärteknik

Så stoppar du appar från att stjäla din Facebook-data

Så gör du för att radera appar som använder din information, tipsar Ny Tekniks Simon Campanello. Foto: Imago stock
Så gör du för att radera appar som använder din information, tipsar Ny Tekniks Simon Campanello. Foto: Imago stock

Facebook är mästare på att samla in data om dig, och i många fall får andra företag ta del av den. Så här gör du för att minska mängden data som du delar med dig av.

Publicerad

Helgens avslöjande om hur dataanalysföretaget Cambridge Analytica olovligt samlat in data om 50 miljoner amerikaner har åter igen väckt frågan: hur mycket data delar vi med Facebook?

Så länge du använder det sociala nätverket kommer Facebook att kartlägga dig. Det är själva affärsidén. Den kommer du inte undan med mindre än att radera ditt konto. Men det går att begränsa omfattningen på datainsamlingen något.

Stoppa dataläckage till tredje part

Jag har haft Facebook i över tio år och listan över appar som jag gett åtkomst till min profil under åren är skrämmande. Här finns en lång rad quiz, mobilspel och sociala funktioner. Hundratals.

Vissa nöjer sig med att samla in publik information om mig. Sådant som vem som helst kan se bara genom att surfa in på min ganska strikt begränsade offentliga profil.

Men oroväckande många vill veta mer. Vilken utbildning jag har. Om jag har klickat i någon religiös eller politisk övertygelse. Vilka jag är släkt med. Och vilka sidor jag gillat, så klart.

Det här är appar av den typen som förvränger min profilbild, räknar ut vilket datum jag ska dö på eller vilket namn jag haft i Star Wars-universumet.

Det känns spontant inte som att de har något legitimt behov av att veta vilka evenemang jag besöker, vem jag pluggat ihop med eller vilka tv-serier jag kollar på.

Så tar du bort oönskade appar:

1. Gå in på https://www.facebook.com/settings

2. Klicka på "Appar" i vänstermenyn

3. Här kan du klicka på en app för att se vilka behörigheter den har.

4. För att ta bort appen från din Facebook-profil klickar du på kryset till höger om ikonen.

Hindra dina vänner från att sprida data om dig

Funktionen som Cambrigde Analytica använde för att samla in data om 50 miljoner amerikaner finns inte längre kvar. De utnyttjade det faktum att en applikation kunde hämta in data inte bara om en användare som godkänt den utan om alla hens vänner. Den möjligheten togs bort 2015.

Men spår av den finns kvar. Bläddra längre ned på sidan för att välja vilken information dina Facebook-vänner får dela med sig av om dig.

1. Bläddra längre ned på sidan tills du kommer till rubriken ”Appar som andra använder”

2. Klicka på ”Redigera”

3. Här kan du se vilken data dina vänner kan dela med sig av om dig. Alltifrån födelsedatum till politisk åskådning. Kryssa ur rutorna för saker du inte vill dela med dig av.

Radera Facebook?

Facebook själva kommer förstås att fortsätta samla in data om dig. Det är hela affärsidén med plattformen. Vill du komma undan får du helt enkelt ta bort kontot.

Efter den senaste skandalen har hashtaggen #DeleteFacebook fått ett rejält uppsving, inte minst efter att teknikprofilen och Whatsapp-grundaren Brian Acton gick ut med uppmaningen till sina Twitter-följare.

Facebook är inte så tydliga med hur du gör, men om du verkligen vill radera ditt konto permanent kan du surfa till det här formuläret. Efter att du klickat på ”Avsluta mitt konto” kan det ta upp till 90 dagar innan all data om dig har raderats från Facebooks servrar.

Notera att din profil är permanent borttagen efter det här steget.