Innovation

Så sprids smittor på flygplan

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Att flygplansluften är en smittohärd är en myt. ”Man smittas inte av ventilationsluften vilket de flesta tror”, säger Torsten Lindgren, expert på flygplansluft.

Publicerad

En del av luften i ett flygplan recirkulerar, det vill säga återanvänds. Men det betyder inte att du löper större risk att bli smittad av personen som hostar och nyser tre rader längre fram i kabinen än om hen suttit några skrivbord bort i ditt kontorslandskap. Risken att dra på sig en förkylning är alltså inte större på ett flygplan än någon annanstans.

– Förkylningar smittar genom att någon i närheten hostar eller tar på handtag där smitta förekommer, säger Torsten Lindgren, docent i Arbets- och Miljömedicin vid Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala.

Enligt honom har alla större flygplan ett så kallat hepa-filter som fångar upp de flesta partiklar och bakterier.

Hans tidigare studie, där över tusen personer deltagit, visar att det inte finns någon skillnad i hur ofta besättningar på plan med en hög andel friskluft blivit förkylda i förhållande till flygbesättningar på plan med en hög andel recirkulerande luft.

– Folk tror alltid att de skickas runt virus i flygplanen men det gör det inte för filtret fångar upp alla virus, säger han.

Gilla Ny Teknik på Facebook