Digitalisering

Så skarp är skärmen på Apples nya Ipad

Foto: Peter Belanger/Apple
Foto: Peter Belanger/Apple

Skärmen är den stora grejen när Apple uppdaterar Ipad. Den visar sig vara lika bra i verkligheten som företaget påstår.

Publicerad

I den senaste versionen av Ipad är skärmens upplösning rejält förbättrad. Föregångaren Ipad 2 har en skärm som visar 1 024 × 768 punkter. Den nya Ipad, som fick just det namnet och inte Ipad 3, har 2 048 × 1 536 punkter.

Det här är en skillnad som inte bara är en lek med siffror. Spel som Infinity Blade II och Real Racing 2 HD ser fantastiskt bra ut. Och tack vare en kraftfullare processor flyter de grafikintensiva spelen för det mesta riktigt bra.

Men där det verkligen märks skillnad är när det kommer till text. På den mer högupplösta skärmen är bokstäver och siffror väldigt skarpa. Den som har använt en Iphone 4 eller 4S kommer att upptäcka att det är lika svårt att urskilja enskilda bildpunkter på pekplattan som det är i telefonen.

4g är en annan av nyheterna. Men tyvärr inte till någon glädje för oss i Sverige. I nuvarande utförande stödjer nämligen nya Ipad inte de frekvenser som svenska operatörer använder i sin 4g-utbyggnad. Att Apple bara nöjer sig med att upplysa om den begränsningen i en fotnot är svagt.

Men helt utan fartökning blir svenska konsumenter ändå inte, eftersom Ipad nu också stödjer högre hastigheter i 3g-näten.

Apple har även försett sin platta med en betydligt bättre kamera, som tar bilder med fem megapixlars upplösning och filmar i full hd-upplösning. Men att använda sin Ipad som kamera är inte särskilt smidigt.

Apple självt anser att kameran gör sig bra för att fånga ögonblick som dyker upp när man ändå sitter med sin platta. Och det är sannolikt så kameran mest kommer att användas. Den som ska fotografera eller filma på ett mer planerat sätt kommer också i fortsättningen att föredra telefonen.

Apple har satsat på bättre skärm med sin nya Ipad.

Bra & Dåligt

Skärm: 9,7 tum, 2 048 x 1 536 punkter.

Minne: 16, 32 eller 64 gigabyte.

Storlek: 1 85,7  x 241,2 x  9,4 millimeter.

Vikt: 652 gram (662 gram med 3g).

Pris: Från 4 395 kronor för wifi-versionen med 16 gigabyte minne.

BRA:
- Skärmen är fantastisk.

- Batteritiden är fortfarande riktigt bra.

- Snabbare fart i 3g-näten.

DÅLIGT:

– Att inte svenska 4g-frekvenser stöds.

– Otymplig att använda som kamera.