Premium

Så ska industrivatten från kycklingfabriken bli kommunalt dricksvatten

Vattenbristen föder nya lösningar. I öländska Mörbylånga kommun ska bräckt vatten och processvatten från den lokala kycklingfabriken bli drickbart.

Publicerad

För lite regn och en ökad vattenförbrukning har gjort läget ansträngt på Öland, Gotland och i de sydöstra delarna av fastlandet, bland annat i Kalmar. I maj i år låg vattenförbrukningen på en så hög nivå att den översteg produktionen, berättar Birger Wallsten, dricksvattenexpert på branschorganisationen Svenskt Vatten.

– Det har lett till problem med lågt tryck i pumpar och ledningsnät, vilket är riskabelt. Totalt 88 kommuner fick gå ut med en uppmaning till sina invånare om att vara sparsamma med vattnet, säger han.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här