Digitalisering

Så ska Ericsson sänka fördröjningen i 5g-näten

Ny mjukvara gör det möjligt att få mycket låg och stabil fördröjning på 5g-nätet. I vissa fall går det att nå ner till 1 millisekunds latens.

Publicerad

Med 5g-nätet kommer inte bara högre hastigheter och mer bandbredd, utan möjligheten till att drastiskt sänka fördröjningen. Nu tar Ericsson nästa steg genom att lansera en ny lösning för att garantera att fördröjningen i nätet både är låg och stabil.  

Marie Hogan, som leder Ericsson strategiska arbete inom mobilt bredband och IoT, säger att dagens mobila bredband fokuserar på höga hastigheter och hög kapacitet. Även om fördröjningen blivit lägre i 5g-näten jämfört med tidigare generation, har den hittills inte varit en prioritering.  

– Men när vi har tittat vad som behövs framöver ser vi många nya tillämpningar som behöver en anslutning som kan ge både stabil och låg fördröjning, säger Marie Hogan. 

På konsumentsidan handlar det om applikationer som att strömma spel eller AR-applikationer från molnet. För företag kan det handla om privata 5g-nät för uppkopplade maskiner i fabriker eller för fjärrstyrning av fordon. 

Kan användas i Sverige redan nästa år

För att möta dessa behov lanserar Ericsson i dag en mjukvarulösning som sätter fördröjningen i första rummet. Den kallas för Critical IoT och använder flera tekniska lösningar, bland annat så kallad network slicing, för att garantera låg och konsekvent latens.  

Mjukvaran kan implementeras i alla befintliga 5g-radionät från Ericsson oavsett vilket frekvensband de använder. I Sverige bygger de stora operatörernas publika 5g-nät på frekvenser i 3,5 GHz-bandet. På det bandet skulle Ericssons nya teknik kunna börja användas redan under nästa år.  

– Vi ser 3,5 GHz-bandet som en bra startpunkt, det erbjuder en bra avvägning mellan kapacitet och hastighet och ganska låga fördröjningar. Där skulle man kunna se en märkbar skillnad för konsumentapplikationer som spelströmning från molnet redan under 2022, säger Marie Hogan. 

Fördröjning ner till 1 ms

På ett lokalt, privatägt 5g-nät med de rätta förutsättningarna går det att nå så låg fördröjning som 1 millisekund. Men en mer normal siffra för en företagskund på ett privat nät handlar kanske snarare om 5-15 ms. På de publika mobilnäten för konsumenter kan det röra sig om mellan 20-50 ms.  

Men minst lika viktigt som att fördröjningen är låg är att den förblir stabil.  

– Jag skulle säga att för vissa applikationer är denna aspekt till och med ännu viktigare, säger Marie Hogan.  

Ericssons målsättning är att garantera att minst 99,9 procent av de data som skickas kommer fram med önskad fördröjning. När den nya tekniken förfinats ytterligare vill bolaget nå en pålitlighetsgrad på 99,999 procent för de allra mest tidskritiska applikationerna.