Säkerhet

Så ska Chrome varna för osäkra hemsidor

Snart kommer webbläsaren Chrome att varna för osäkra hemsidor. Foto: TT
Snart kommer webbläsaren Chrome att varna för osäkra hemsidor. Foto: TT

Med start i sommar kommer webbläsaren Chrome att börja varna användare som surfar in på okrypterade sajter. Det kan vara ett stort steg mot att göra nätet säkrare.

Publicerad

Chrome ska göra det tydligt för användarna när de befinner sig på mindre säkra webbsidor. När Chrome 68 släpps i juli kommer webbläsaren börja varna alla som surfar in på okrypterade sajter, rapporterar Engadget.

Om webbsidan använder protokollet HTTP, det vill säga skickar data okrypterat, kommer sidan att klassas som "osäker". Detta ska markeras med texten "Not secure" i webbläsarens adressfält.

Det långsiktiga målet är att tvinga fler sajter att byta ut det osäkra protokollet HTTP mot den säkrare motsvarigheten HTTPS. Där krypteras datan som skickas mellan dig och servern, vilket gör det mycket svårare för någon att spionera på dina surfvanor eller stjäla lösenord och kreditkortsnummer.

Google, som ligger bakom Chrome, har länge kämpat för att få webbsidor att välja HTTPS. Sedan flera år tillbaka får sajter kör HTTPS en skjuts i sökresultatet över de som kör HTTP.

"Chromes nya gränssnitt kommer att hjälpa användarna att förstå att HTTP-sajter inte är säkra, och kommer att fortsätta knuffa nätet mot att använda säkra HTTPS-anslutningar som standard", skriver Google i en kommentar.

Arbetet verkar ha gett resultat. Enlgit Googles egna siffror är 68 procent av webbtrafiken för Chrome-användare på Android och Windows krypterad. Motsvarande siffra för Chrome OS och Mac OS ligger på 78 procent.