Populärteknik

Så ska amerikanska flygvapnet stoppa fientliga drönare

Raytheon har levererat ett nytt antidrönar-system till det amerikanska flygvapnet. Foto: Raytheon/Youtube
Raytheon har levererat ett nytt antidrönar-system till det amerikanska flygvapnet. Foto: Raytheon/Youtube

Det amerikanska flygvapnet är nu utrustat med ett helt nytt antidrönarsystem. Med hjälp av infraröda sensorer och laser kan systemet snabbt hitta och förstöra ovälkomna drönare.

Publicerad

Världens största tillverkare och leverantör av robotvapen Raytheon presenterade sitt nya antidrönarsystem för drygt ett år sedan. Nu har den för första gången leverat den färdiga tekniken: till det amerikanska flygvapnet. Det berättar Engadget.

Antidrönarsystemet, som monteras på ett fordon, utgår från elektrooptiska/infraröda sensorer för att detektera och spåra drönare. Icke-önskade drönare ska sedan kunna tillintetgöras på bara några sekunder med hjälp av systemets inbyggda laservapen.

Raytheons system ska på en enda laddning kunna skjuta ett dussintal laserskott. Det räcker med ett 230-voltsuttag för att ladda upp det igen.

”För fem år sedan var det få som oroade sig för drönarhotet. Nu hör vi om attacker och räder hela tiden. Våra kunder såg detta komma och bad oss utveckla ett färdigt antidrönarsystem. Vi har gjort precis detta genom att gå från ritbordet till leverans på mindre än 24 månader” säger Ryatheons vd Roy Azevedo

För att undersöka hur bra systemet fungerar ska det amerikanska flygvapnet nu träna upp operatörer på systemet och testa det i verkliga förhållanden under ett års tid.

Här kan du se hur Raytheons nya antidrönarsystem fungerar: