Populärteknik

Så ser 3d-skrivaren ut under skalet

En 3d-utskrift är inte något man bara slänger ihop. Ny Tekniks webb-tv-program Under Skalet testar en hobbymodell av en 3d-skrivare, men lyckas mest skapa rosa trassel av plast. Det är knappast skrivarens fel. Maskinen visar hur enkla medel kan ge imponerande precision.

Publicerad

Orion Delta 3D Printer kommer från företaget Seeme CNC och kostar omkring 10 000 kronor. Den är till för entusiaster som vill komma igång med utskrifter med minimalt för­arbete. Konstruktionen är lite ovanlig. Den använder en manipulator av så kallad delta-typ, där tre armar positionerar skrivhuvudet i xyz-led. Principen finns bland annat hos plockrobotar på industrierna, till exempel ABB-klassikern Flexpicker.

Inuti skrivaren hittar programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin relativt enkla lösningar och fiffigt utnyttjade standardkomponenter

– Det är ju egentligen som en stor limpistol, säger Jacob Norrby.

Motorerna sitter i bottenplattformen och verkar på armarna genom kuggremmar. Det gör att armarna kan vara lätta, i det här fallet av plast och utskrivna i en 3d-skrivare. Lösningen gör att skrivaren blir snabbare i förhållande till sin byggvolym. Den kan bygga föremål som är upp till 22 centimeter höga och 15 centimeter i diameter.

Jan och Jacob börjar med en enkel utskrift, en groda stor som en tändsticksask. Det går illa. Det visar sig att det krävs en hel del intrimning, trots att det mesta av kalibreringen ska vara gjord på fabriken.

Orion Delta är anpassad för att konstruera föremål av ABS-plast. Det betyder bland annat att den har uppvärmd bottenplatta. Exakt vilken temperatur den och munstycket som matar ut den halvsmälta plasttråden ska ha visar sig vara avgörande för resultatet.

– 3d-skrivare är fortfarande inte helt användarvänliga för vanliga konsumenter, konstaterar Jacob Norrby.

– Eller så är det bara en kul grej, och det är inte så himla fel det heller, säger Jan Herrlin.

Här är programledarna

Ny Tekniks webbteveserie Under Skalet har nått över 30 avsnitt sedan premiären 2010. Idén är enkel: att under lättsamma former ta reda på hur saker är byggda.

Ofta gäller det apparater som man inte skulle plocka isär hemma, till exempel en ny Ipad eller en flera hundra kilo tung avloppspump.

I utmaningen ingår att läsa på så lite som möjligt, enligt teorin att handboken ändå är det första man kastar.

Båda har lång erfarenhet av att lösa tekniska problem och jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas.

 

Jacob Norrby

  • Ålder: 48.
  • Jobbar med: Säljledning och affärsutveckling av lösningar med intelligenta produkter.
  • Det bästa med Under skalet: Att kika in i alla olika konstruk­ti­oner och få idéer till nya ­koncept och lösningar.
  • Hobby: Cykling och foto.

Jan Herrlin

  • Ålder: 47.
  • Jobbar med: PCB-design.
  • Det bästa med ­Under Skalet: Att få möjlighet att se hur andra har löst saker. Det är utmanande att öppna saker med så lite förödelse som möjligt.
  • Hobby: Windsurfing, snowkite, foto, skidåkning, discgolf, mountainbike.