Digitalisering

Så ökar Telia och Ericsson hastigheten i mobilnäten

På ett tak på Hamngatan 2 i Stockholm visar Telia och Ericsson de antenner som ska ge snabbare uppkoppling. Från vänster Mats Lundbäck, Telia, Peter Malm, Ericsson, Erik Domajnko, Ericsson och Martin Pehrsson, Telia. Foto: Fredrik Karlsson
På ett tak på Hamngatan 2 i Stockholm visar Telia och Ericsson de antenner som ska ge snabbare uppkoppling. Från vänster Mats Lundbäck, Telia, Peter Malm, Ericsson, Erik Domajnko, Ericsson och Martin Pehrsson, Telia. Foto: Fredrik Karlsson

757 Mbit/s. Ett svenskt rekord i mobilnätshastighet, hävdar Telia och Ericsson. Och ett viktigt steg på vägen mot 5g.

Publicerad

Tester har tidigare skett i labbmiljö men nu ska nya topphastigheter mätas upp i det kommersiella nätet, där vanliga kunder kan konkurrera om datakapaciteten. I dag ligger normal kapacitet på 300 Mbit/s.

– Vi ska slå svenskt rekord i mobil hastighet, utan sladdar mellan basstation och terminal, säger Martin Pehrsson, nätchef på Telia.

Erisson har tidigare talat om ”Massive Mimo”, som innebär många antenner på samma frekvensband. Massive Mimo är en viktig del när topphastigheten nu ska maxas.

Tekniken vid försöken är ny: man kombinerar olika frekvensband och flera antennströmmar sänder samtidigt, fyra parallella strömmar i stället för två.

På ett tak i centrala Stockholm, intill Berns där försöken sker, finns antennerna: en med 2600 och 1800 Megahertz och en med 1800 Megahertz.

Det är än så länge tester, om än skarpa, och det är långt borta innan hastigheterna kan bli aktuella för konsumenter.

– Men det är viktigt att hela tiden utveckla tekniken för att klara högre hastigheter och genom att höja topphastigheterna höjer vi också normalhastigheten som de flesta kunder får, säger, Martin Pehrsson.

Vad ska det vara bra för?

– Vi tror mycket på vr och ar som kommer att kräva överföring av mycket bild, ljud och filer. kapaciteten kommer att ta slut, säger Martin Pehrsson.

Samtidigt är det 5g som driver utvecklingen.

– Det är viktigt för oss med 5g och att förstå vad som behövs för att nå dit, säger Mats Lundbäck, teknisk chef på Telia. Därför bygger vi på med olika komponenter, där antenntekniken är en del.

Mot slutet av året ska det komma telefoner och modem som klarar hastigheterna, det finns inte i dag. Sedan kommer uppgraderingar ske successivt, troligen under flera år.

Men hur gick det då med det svenska rekordet? Nja, med pressen som publik nåddes en topp på 700 och man vill gärna visa gårdagens genrep – där var 757 Mbit/s topphastigheten.