Premium
Så odlas goda örtkryddor – utan ”växthussmaken”
Hur påverkar olika slags ljus smaken på örter som odlas i växthus? Mycket, visade det sig i en studie av forskare vid Örebro universitet.
Att odla örter i växthus har sina fördelar, inte minst om man befinner sig i Sverige. Växthus gör det möjligt att odla stora mängder örter året runt, och ger samtidigt ett skydd från angrepp. Men det finns en baksida.
– Det huvudsakliga problemet med svenska örter som odlas i växthus i industriell skala är att de konkurrerar med produkter som fått växa i södra delarna av Europa. De senare är ofta av bättre kvalitet och smakar bättre, berättar Victor Castro Alves, forskare vid Institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet.
I en ny studie har han tillsammans med sina forskarkollegor tittat närmare på dill. Odlarna kan använda sig av samma slags jord och samma slags frön och ändå smakar dillen som får växa inomhus inte som den som odlas utomhus. Vad är den avgörande skillnaden?
Örebroforskarna har kommit fram till att ultraviolett strålning, uv-ljus, är en viktig nyckel. En upptäckt som även kan få betydelse för vertikala inomhusodlingar.
Experimenterade med uv-ljus
Utomhus kommer uv-ljuset naturligt från solen. Men växthus blockerar normalt sett detta ljus. Forskarna valde därför att titta närmare på och experimentera med just uv-ljus.
När de tillförde lika mycket uv-ljus till en inomhusplanta som den skulle ha fått utomhus en solig dag blev dillsmaken tydligare.
– Plantor som växte inomhus och fick en tillförsel av uv-ljus hade en högre produktion av organiska syror och aminosyror som är förknippade med dillsmaken, förklarar Victor Castro Alves.
Tidigare studier har pekat mot att ämnena fellandren och dilleter ska vara extra viktiga när det handlar om att få till den rätta dillsmaken. Men Örebroforskarnas studie tyder på att det inte bara är det.
– En annan sak som var intressant att se var att man har tänkt att en ökad mängd sockerämnen skulle göra att dillen smakade bättre. Men vår smakpanel bedömde att dill med en högre mängd sockerämnen också hade endast lite av den karaktäristiska dillsmaken. Mindre sockerämnen gav en tydligare dillsmak, berättar Victor Castro Alves.
En låg nattemperatur kan också påverka dillsmaken i positiv riktning, har forskarna visat. Men Victor Castro Alves säger att detta fynd sannolikt inte kommer att få lika stor betydelse.
– Ur praktisk synvinkel är uv-ljus mer användbart. För att få lägre temperaturer i ett växthus krävs mer energi, vilket är förenat med ökade kostnader, säger han.
Forskarna har gjort försök under två års tid och låtit en panel från Restaurang- och hotellhögskolan provsmaka dillen. Den som hade odlats utomhus smakade enligt panelen allra bäst.
Vilken påverkan har de på mänskliga celler?
Den dill som har fått växa inomhus med uv-ljus bedömes smaka bättre än den kommersiellt växthusodlade dillen. Men varför smakar inte den som fått uv-ljus inomhus lika bra som den som har fått växa utomhus?
– Utomhus utsätts örterna inte bara för uv-ljus, som förändras. De påverkas även av sådant som vind och mikroorganismer. Det finns en mycket större variation i miljön, som örten måste anpassa sig till. Vi kan alltså inte få en perfekt dill inomhus bara genom att ändra på ljuset, säger Victor Castro Alves.
Nästa steg för forskarna är inte att reda ut hur växthusdillen ska smaka ännu mer som den som odlas utomhus utan att titta närmare på näringsinnehållet.
– Vi vill förstå om plantorna producerar kemiska föreningar med mer positiva hälsoeffekter beroende på om de har utsatts för uv-ljus eller inte. Vi vill också se vilken påverkan de har på mänskliga celler. Det är vårt huvudfokus just nu, berättar Victor Castro Alves.
Studien “Integration of non-target metabolomics and sensory analysis unravels vegetable plant metabolite signatures associated with sensory quality: A case study using dill (Anethum graveolens)” har publicerats i Food Chemistry.