Premium

Så odlas goda örtkryddor – utan ”växthussmaken”

Hur påverkar olika slags ljus smaken på örter som odlas i växthus? Mycket, visade det sig i en studie av forskare vid Örebro universitet. 

Publicerad

Att odla örter i växthus har sina fördelar, inte minst om man befinner sig i Sverige. Växthus gör det möjligt att odla stora mängder örter året runt, och ger samtidigt ett skydd från angrepp. Men det finns en baksida. 

– Det huvudsakliga problemet med svenska örter som odlas i växthus i industriell skala är att de konkurrerar med produkter som fått växa i södra delarna av Europa. De senare är ofta av bättre kvalitet och smakar bättre, berättar Victor Castro Alves, forskare vid Institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet.  

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här