Digitalisering

Så mycket sämre täckning har smarta telefoner

Samsung Note Foto: Samsung
Samsung Note Foto: Samsung

Mobiltäckningen för smarta telefoner är i snitt 20 procent sämre än vad operatörernas kartor visar. Det visar en beräkning som Post- och telestyrelsen gjort åt Dagens Nyheter.

Publicerad

Radiotekniken och antennen i smarta telefoner är betydligt sämre än i tidigare generationer av mobiltelefoner som framför allt användes för att prata i. Nu är det i stället internet och appar som lockar. Det gör att radiodelarna i mobilen fått lämna plats åt andra komponenter.

Men operatörernas täckningskartor utgår från den äldre generationens mobiler med högre känslighet, skriver Dagens Nyheter.

Tidningen gav Post- och Telestyrelsen, PTS, i uppdrag att göra tekniska beräkningar på skillnaden mellan en smart telefon och en mobil utan pekskärm. Resultatet visar att täckningsområdet i genomsnitt blir 20 procent sämre med en smart telefon än en äldre mobil.

-Operatörerna borde egentligen ha en karta för smartphones och en för äldre mobiltelefoner, säger Urban Landmark på PTS till Dagens Nyheter.

Reaktionerna på resultatet varierar. Tele2 hävdar att det finns smartphones som klarar täckningskartorna, medan mobiloperatören 3 anser att en oberoende part borde testa mobiltelefonerna.

På Telia ser man just nu över kartorna för att ge en mer rättvisande bild av verkligheten.

-Det här kan vara en sådan sak som vi tittar på när vi nu ser över täckningskartorna. Det är möjligt att vi måste göra en justering. säger Nicholas Rundbom till Dagens Nyheter.

DN:s artikel hittar du här.