Digitalisering

Så mycket har Iphone-priserna ökat i Sverige sedan lanseringen

Foto: Jonas Askergren
Foto: Jonas Askergren

Apples våldsamma prisökningar har avstannat – förutom på de mest maxade modellerna. Nu närmar vi oss 20 000 kronor för en fullmatad Iphone.

Publicerad

De galna prisökningarna verkar ha saktat in. Även om en Iphone 11 Pro med 64 gigabytes lagring innebär ett prispåslag på ett par hundralappar jämfört med samma variant av Iphone XS är det med inflationen medräknat faktiskt ingen ökning i instegspris.

Så efter att ha skapat trenden med 10 000-kronorsmobiler börjar Apple nu spela mer i samma liga som topptelefonerna från Huawei och Samsung. Fast med ett förbehåll förstås.

Apple fortsätter envist att sälja sina basmodeller med 64 gigabytes lagringsminne. De flesta flaggskepp på Android-marknaden börjar numera på 128 gigabyte. Men den som hellre förvarar bildbanken på sin Iphone än förpassar den till Icloud får punga ut ett par tusenlappar extra för 256 gigabytes lagring.

Iphone 11 Max: 18 895 kronor

Samtidigt fortsätter prisrallyt alltjämt på toppmodellerna. Nådens år 2019 landar en fullspecad Iphone 11 Max (512 GB) på hela 18 895 kronor.

I en rak jämförelse är det 500 kronor mer än vad förra årets topptelefon Iphone XS Max kostade. Justerat för inflationen är det en prisskillnad på drygt 160 kronor.

Samtidigt som flaggskeppen fortsätter att kosta multum verkar Apple ha omprövat sin strategi för basmodellerna.

Prissänkning för Iphone 11 jämfört med Iphone XR

När den nya designen med heltäckande skärm lanserades 2017 sköt priserna på Iphone-mobiler upp rejält. Det året lanserades visserligen den lätt uppfräschade Iphone 8, en telefon som nu känns rejält omodern i sitt utförande.

Förra året skrotades den gamla designen med hemknapp helt när Apple lanserade sin Iphone XR. Den presenterades som ett budgetalternativ, men var betydligt dyrare än Iphone 8, och klagomålen på Apples prissättning ökade allt mer.

I år ersätts XR med Iphone 11, och nu gör Apple något så ovanligt som en prissänkning. 11:an har ett instegspris på 9 195 kronor, 300 kronor lägre än vad Iphone XR hade. Justerat för inflation blir skillnaden drygt 500 kronor.

Så gjorde vi jämförelsen

Vi har utgått från vad Iphone-modellerna kostade vid lanseringen i Sverige och använt Statistiska centralbyråns prisomräknare för att ta höjd för inflationen.

Vi har bara tittat på flaggskeppstelefonerna, alltså de finaste och nyaste mobilerna som Apple släppt varje år. Därför finns telefoner som Iphone 5C och Iphone SE inte med i beräkningen. Iphone 8, Iphone XR och Iphone 11 finns inte heller med eftersom de lanserades ihop med mer avancerade Iphone X, Iphone XS och Iphone 11 Pro.

Apples första mobiltelefoner Iphone och Iphone 3G finns inte med i grafiken. Iphone släpptes inte i Sverige, och 3G såldes bara ihop med abonnemang vid lanseringen.

3GS var den första telefonen som gick att köpa kontant. Dock såldes den bara kontant av Telenor, och var då operatörslåst. Iphone 4 var den första som såldes helt olåst vid lanseringen i Sverige.

För att illustrera det billigaste flaggskeppet har vi kollat på priset på vad till exempel en Iphone 6S kostade med minsta lagringsminnet på 16 gigabyte. För att illustrera den dyraste telefonen tog vi störst skärmstorlek och lagringsminne - som en Iphone 6S med 128 gigabytes lagring.