Övriga nyheter

Så klarar dopade OS-kontrollerna i London

En grupp kommer klara sig förbi dopningskontrollerna under London-OS - gendoparna. Foto: Scanpix
En grupp kommer klara sig förbi dopningskontrollerna under London-OS - gendoparna. Foto: Scanpix

Världens mest avancerade antidopningslaboratorium i London ska stoppa osportsliga idrottsstjärnor. Men de avancerade gendoparna slinker enkelt igenom.

Publicerad

I morgon startar OS i London. I ett gigantiskt antidopningslaboratorium, stort som sju tennisbanor, i Essex norr om London jobbar över tusen personer och testar mer än 240 förbjudna substanser.

Runt 5000 urinprover och 1000 blodprover ska testas och analyser pågår just nu dygnet runt. Varannan OS-deltagare ska lämna minst ett prov. Medaljörerna ska testas oftare.

Men trots det ambitiösa antidopningsarbetet finns en stor risk att dopade idrottsmän slinker igenom kontrollerna. Särskilt en grupp kommer garanterat att klara kontrollerna - gendoparna.

Gendopning har utgjort ett hot mot idrotten under tio års tid. Men till följd av intensiv forskning inom genterapi som bedrivits de senaste åren kan idrottare nu med större framgång än tidigare injicera in främmande gener i kroppen för att öka prestationsförmågan, rapporterar Ekot.

Preparaten som används har tagits fram av bland annat forskare som studerar svåra ärftliga muskelsjukdomar. Den forskningen kan osportsliga idrottsmän dra nytta av.

Gendopningsexperter, som Theodor Friedmann, på San Diego University, räknar dock inte med att osportsliga idrottsmän ska byta ut sitt DNA på sådant vis som den mer avancerade genforskningen tillåter. I stället tror bedömare att mediciner används som får kroppens egna DNA att orsaka förändringar i kroppen kommer missbrukas under OS.

Bantningsmedicinen GW516 tros bli ett sådant preparat.

Medicinen ersätter fysisk träning genom att öka ämnesomsättningen och ger därmed idrottarna mer energi.

Det finns dock blodprovstest som kan avslöja gendopning och avläsa huruvida DNA förts över till den misstänkte doparen. Men eftersom det inte är ett officiellt test kommer ingen åka dit för gendopning under OS i London 2012.

Blodproverna sparas dock i åtta år vilket kan ha en avskräckande effekt.