Populärteknik
Så kapar hörlurarna bruset
UNDER SKALET. Ny Teknik har lyft på kåpan och granskat tekniken i brusreducerande hörlurar.
Hörlurarna uppfanns redan 1919 av amerikanen Nathaniel Baldwin. Hans innovation kan ses som någon slags primitiv föregångare till hörlurarna vi ser i dag.
I webb-tv-programmet Under skalet tittar Ny Teknik in i ett par moderna trådlösa och brusreducerande hörlurar – och konstaterar att mycket har hänt sedan 1919.
– Väldigt bra ljud, man hör alla höga och låga toner. Man verkar inte kunna höja för mycket, så att ljudet blir dåligt, utan hörlurarna säger ifrån, säger Cecilia Dahlgren, en av programledarna.
– Men har man noise cancelling så har man inte heller samma behov av jättehögt ljud, säger Jan Herrlin, den andra programledaren.
Noise cancelling, en brusreducering, är en fiffig funktion man kan få i dagens hörlurar. Omvärldens ljud når inte dina öron, utan det är bara du och ljudet från dina hörlurar. Men hur fungerar tekniken?
Den brusreducerande funktionen bygger på att hörluren har en mikrofon som jobbar. Den tar in störljud och reverserar sedan det. Eller egentligen har den två mikrofoner. En som fångar upp utljudet och en som fångar inljudet.
– Mikrofonen fångar upp de fula ljudvågorna utifrån, elektroniken gör sedan en motsvarande våg som skickas ut i hörluren. Summan av båda kommer alltså hela tiden att bli noll, säger Jan Herrlin. Därför är det tyst när du tar på dig hörlurarna.
För att hålla helt tätt krävs däremot inga smarta tekniska lösningar, utan där är det fysikens lagar som gäller. Kammaren till högtalaren måste vara helt tät. Börjar den läcka så kommer också ljudkvaliteten att bli sämre. I hörluren som testades i avsnittet var lösningen ganska enkel: mycket lim.
– Det krävs mycket design för att få till en snygg produkt och ändå fungera ljudmässigt, konstaterar Cecilia Dahlgren.