Säkerhet

Så kan ryska cyberangrepp skada Sverige

Regeringen har sagt att cyberattacker kan vara att vänta från Ryssland. Just själva osäkerheten i vad Ryssland kommer att göra är i sig ett vapen, säger Oscar Jonsson, forskare i krigsvetenskap. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Ryssland har upprepade gångar varnat för konsekvenser om Sverige väljer att gå med i Nato. Och enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) kan vi vänta oss cyberattacker. Men vad kan Ryssland egentligen försöka sig på och hur illa kan det bli?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gör bedömningen att Ryssland, i syfte att skada Sverige på cybernivå, till exempel skulle kunna försöka genomföra överbelastningsattacker för sätta webbsidor ur spel, göra intrång hos statsledning och myndigheter eller sprida skadlig kod i system som sätter samhällsviktig verksamhet ur spel – exempelvis telekommunikation och energi- eller banktjänster.

Men osäkerheten kring vad Ryssland kan tänkas hitta på är i sig ett vapen, som ryssarna i detta nu ser till att utnyttja, konstaterar Oscar Jonsson, forskare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här