Digitalisering

Så installerar du Windows 11 utan Microsoft-konto

Javisst, det går fortfarande bra utan Microsoft-konto. Foto: Unsplash
Javisst, det går fortfarande bra utan Microsoft-konto. Foto: Unsplash
Du kan ladda ner Windows ISO-filen i förväg eller via Rufus. Skärmdump: Rufus
Du kan ladda ner Windows ISO-filen i förväg eller via Rufus. Skärmdump: Rufus
Med Rufus kan du välja bort vissa steg under Windows-installationen. Skärmdump: Rufus
Med Rufus kan du välja bort vissa steg under Windows-installationen. Skärmdump: Rufus

Det finns många fördelar med att ha ett aktivt Microsoft-konto, men det finns också många situationer när man kanske inte vill använda sig av det.

Publicerad

Microsoft blir alltmer angeläget om att få Windows-användare att även använda Microsofts andra lösningar, som Bing och Edge. På senare tid har de även gjort det svårare att installera Windows 11 på datorn utan Microsoft-konto.

För 22H2-uppdateringen kunde man till exempel bryta internetanslutningen vid en viss punkt i processen och på så sätt ta sig runt kontokravet. Tricket fungerade för somliga Windows 11-versioner, men möjligheten försvann i och med höstens stora uppdatering av operativsystemet.

Det finns goda skäl till att du måste genomföra installationsprocessen för Windows på en ny dator, i stället för att använda en redan färdig utgåva av operativsystemet. Om du inte gör det kan Microsoft nämligen inte dokumentera att du juridiskt godkänner användarvillkoren för Windows. Problemet är att ett av stegen i processen också inbegriper att skapa eller logga in med ett Microsoft-konto.

Och som vi redan nämnt är möjligheten att bryta internetanslutningen borttagen, så nu är det knepigare att komma undan.

Lura Windows

Men det går ändå att lura Windows. Och det är dessutom ganska enkelt:

Du säger bara ”nej, tack”!

När du får frågan om du vill lägga till ett Microsoft-konto anger du helt enkelt en falsk e-postadress. Prova till exempel med no@thankyou.com. Den adressen har använts så många gånger av andra – och vad vi vet finns den inte på riktigt – att Microsofts servrar förstår att den inte kan användas och skickar dig vidare till steget för att skapa en lokal användare i stället.

Men det finns också en annan metod, som kanske passar bättre i vissa fall. Tänk till exempel att du ska uppdatera en gammal PC eller att du har byggt en egen.

Uppdatera eller börja om från start

Windows kan faktiskt laddas ner från Microsoft direkt, helt gratis. Du måste självklart ha en giltig licens, eller produktnyckel, för att kunna använda den nedladdade filen, men själva nedladdningen är relativt enkel.

Det första steget blir därför att ladda ner filen.

Steg två är att plocka fram – eller köpa – ett USB-minne på minst 8 GB. Tänk på att alla data på USB-minnet kommer att raderas under processen.

Du kan ladda ner Windows ISO-filen i förväg eller via Rufus. Skärmdump: Rufus
Du kan ladda ner Windows ISO-filen i förväg eller via Rufus. Skärmdump: Rufus

Tredje steget är att ladda ner Rufus. Du behöver inte ens installera programmet om du väljer att ladda ner versionen som kallas ”Portable”. Den kan köras direkt utan installation. Men om du kommer att använda programmet ofta är det bättre att installera Rufus med en gång.

Eventuellt kan du även ladda ner ISO-filen med Windows via Rufus, om du föredra det, men för att få full kontroll är det bättre att göra det själv enligt beskrivningen ovan.

När du är klar ansluter du USB-minnet och använder Rufus för att göra Windows 11 startbart därifrån. Så här gör du:

  • Välj USB-minnet under ”Device” i Rufus.
  • Välj ”Select” i Rufus, till höger om ”Boot selection” och gå till Windows 11 ISO-filen du laddade ner tidigare.
  • Tryck på ”Start” längst ner i Rufus-fönstret.
  • Du får upp en lista med alternativ som ska se ut ungefär så här:
Med Rufus kan du välja bort vissa steg under Windows-installationen. Skärmdump: Rufus
Med Rufus kan du välja bort vissa steg under Windows-installationen. Skärmdump: Rufus

Alternativen kan variera något, beroende på vilken version av Windows och/eller Rufus du har. Du ska hur som helst kunna välja antingen att ta bort kravet på ett Microsoft-konto online eller att automatiskt upprätta ett lokalt konto med samma namn som finns på datorn du vill uppdatera med hjälp av USB-minnet.

Du kan också välja bort någon av de andra sakerna på listan om du vill, men även här kan alternativen variera. Normalt bör du bland annat kunna välja bort kravet på TPM, kravet på minimal hårddisk- och minneskapacitet och alla frågor om insamling av data.

När du har gjort dina val varnar Rufus om att innehållet på USB-minnet kommer att raderas och frågar om du är säker på att du vill fortsätta.

Tryck OK om du vill det.

När Rufus har jobbat klart är USB-minnet ”bootable”. Det innebär att du kan starta datorn från minnet och installera Windows den vägen.

När du med hjälp av Rufus har skapat din installationskonfiguration på USB-minnet kan det användas fler gånger.

Som tidigare sagts måste du ha en giltig produktnyckel, men om du redan har haft Windows 7 eller senare installerat på din dator finns det goda chanser att du inte behöver lägga in den på nytt, eftersom nyckeln, efter den första användningen, är kopplad till datorns moderkort.

Vissa licenstyper kan även användas på flera maskiner.

Om du har en oanvänd produktnyckel från en tidigare Windows-version, från Windows 7 och uppåt, kan du troligen använda den också. Om en oanvänd produktnyckel för Windows 7 inte skulle fungera kan du använda produktnyckeln för Windows 10 och sedan uppdatera till Windows 11. En produktnyckel för Windows 8 eller senare ska fungera direkt för Windows 11, såvida den inte använts tidigare. Den måste också vara kopplad till rätt typ av licens.

Artikeln publicerades först i Tekniks Ukeblad, och görs tillgänglig för Ny Tekniks läsare genom ett samarbete mellan tidningarna.