Populärteknik

Så hittar du internationella rymdstationen

Med den här informationen kan ISS hittas på himlen från Stockholm under de närmaste dagarna. Foto: Nasa
Med den här informationen kan ISS hittas på himlen från Stockholm under de närmaste dagarna. Foto: Nasa

Den snabbt förbiflygande internationella rymdstationen ISS är svår att upptäcka om man inte vet exakt vart och när man ska spana.

Publicerad

Den internationella rymdstationen ISS som nu varit bemannad i 13 år är enligt Nasa det tredje ljusstarkaste objektet på himlen. Men den kan ända vara svår att upptäcka då rymdstationen ofta bara är synlig någon minut där den rusar fram i en fart av 28 000 km/h ungefär 410 km ovanför jorden.

För att underlätta spaningen har Nasa en webbtjänst där man skriver in varifrån man vill spana så dyker en tabell upp med siktdata. I den får man veta vilken tid passagen sker, hur länge den varar och i vilken riktning man ska kika.

Under de närmaste dagarna finns flera möjligheter att se ISS från södra Sverige. I Malmö kommer den exempelvis vara synlig i sex minuter från och med klockan 20:56  fredag 8 april.

Men i Umeå dyker bara ett tillfälle upp den här veckan. I ungefär en minut ska rymdstationen vara synlig från och med klockan 21:09 onsdag 6 april om himlen då är molnfri.