Digitalisering

Så funkar Sonys supersnabba mobilkamera

MWC. Sony lanserade tre nya telefoner på MWC. Alla tre kommer med en ny kamerateknik som gör det möjligt att spela in video med 960 bilder per sekund.

Publicerad

På MWC i Barcelona slåss alla stora mobiltillverkare med näbbar och klor för att fånga ditt intresse för deras nylanserade produkter.

En av nyheterna på mässan som verkligen håller sig kvar på näthinnan är den nya kamerateknik som Sony använder i sina tre kommande telefoner Xperia XZ Premium, XZS och XA1.

Vad Sony har gjort är att man har tagit fram en ny version av sin kamerasensor Exmor RS, och har gett sensor ett slags inbyggt minne som kan spara bilderna där, innan de skickas vidare till telefonens processor för bearbetning.

– Under de senaste åren har man byggt kamerasensorer med ett lager på kiselkretsen som tar in ljus, och ett lager med all elektronik. Det som Sony gör är att vi i samma tillverkningsprocess nu har etsat in ytterligare ett lager med ett dram-minne mellan de två första lagren, förklarar Rikard Skogberg, nordisk pr-ansvarig på Sony Mobile.

Genom att snabba upp bildinläsningen med hjälp av sensorminnet klarar Sonys nya mobiler av att fånga in betydligt fler bilder på kortare tid än konkurrenterna. En funktion som det används till är möjligheten att kunna knäppa 960 bilder i sekunden, och sedan spela upp klippet i en super-slowmotion som är fyra gånger långsammare än vad till exempel en Iphone klarar av.

Xperia XZS och XA1 kommer till Sverige i april. Lyxmodellen Xperia XZ Premium – med en 5,5 tum stor 4k-skärm och en 19-megapixelskamera – släpps på marknaden i månadskiftet maj-juni.