Digitalisering

Så fungerar Spotifys ”bilradio” – som bara släpps i USA

Car Thing kan styras genom hjulet, med röststyrning, eller med touchskärmen. Foto: Spotify
Car Thing kan styras genom hjulet, med röststyrning, eller med touchskärmen. Foto: Spotify

”Car Thing” – en liten pryl som ska styra telefonens Spotifyapp på ett smidigare sätt – blir Spotifys första hårdvara. Men de svenska användarna verkar få vänta på chansen att lägga vantarna på ett exemplar.

Publicerad

Som namnet antyder är ”Car Thing” gjord för att användas i bilen. Men produkten ska inte tolkas som ett skifte som innebär att Spotifys kommer att börja fokusera på att tillverka prylar, utan snarare ett steg i företagets strategi. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fokusområdet är fortfarande på mjukvara, snarare än hårdvara. Varför har man då tagit fram Car Thing?  För att Spotifys långsiktiga strategi är att skapa en ”friktionsfri ljudupplevelse” för lyssnarna.

Har ingen egen högtalare

Vad är det då för pryl som ska göra det möjligt? Den är till att börja med liten och lätt, på bilderna ser skärmen inte ut att vara många centimeter stor. Förutom skärmen finns ett hjul som går att snurra på för att styra Spotify. Det går även att kontrollera Spotify med touchskärmen eller röststyrning. Men utöver det kan Car Thing inte göra något annat. Det är alltså en pryl vars enda användningsområde är att styra Spotifyappen i telefonen. 

Telefonen kopplas till Car Thing genom Bluetooth, och måste samtidigt vara inkopplad till bilen med en sladd eftersom den inte har något batteri. Car Thing har ingen egen högtalare utan använder bilens eller telefonens.

Marknadspris på 680 kronor

Car Thing släpps till en början bara för den amerikanska marknaden – och bara till dem som Spotify väljer ut. Alla amerikaner med Spotify premium kan ansöka och skriva upp sig på en väntelista för att få en chans att få hem ett gratis exemplar. På sin hemsida skriver Spotify att det förväntade marknadspriset är 80 dollar, alltså 680 kronor. När produkten kan släppas i andra länder finns ännu ingen information om.