Innovation

Så fixade Tomas Fabo Mölnlyckes mjuka miljardsuccé

Tomas Fabos ”skunk-work” med sönderklippta nylonstrumpor blev en miljardsuccé för Mölnlycke. Nu nomineras han till Stora Teknikpriset för sina unika silikonförband som fäster på hud, men inte i sår, tekniken bakom Safetec.

Publicerad

Hur började det här?

– Som nyanställd produktutvecklare åkte jag runt på sjukhus och såg hur plågsamt det var att lägga om svårläkta sår. Patienter grät av smärta, även stabila kraftkarlar, säger Tomas Fabo.

– Jag blev berörd och ville utveckla förband som löste problemen. Så jag började experimentera, bland annat med teflonstekpannor och silikonbaserade fönsterkitt. Först fick jag inte tillräcklig klibbighet, men av en slump fick jag överta en glasburk med en slajmliknande massa av en kollega som gick i pension. Det var en silikongel med precis de egenskaper jag letat efter.

Hur många gånger har du gett upp?

– Aldrig, men jag lade arbetet på hyllan några gånger. De första prototyperna utvecklade jag hemma i köket med min dotters sönderklippta nylonstrumpor. Den interna marknadsföringen var kanske den svåraste biten. Jag minns fortfarande hur ensam jag var när jag vägde mellan att stå fast vid min idé eller att anpassa mig. Men till sist fick jag företagsledningen med mig.

När förstod du att det skulle bli succé?

– När jag såg förbanden utvärderas på patienter. Men en sådan här succé drömde jag inte ens om.

Vilka innovationer krävdes?

– Utvecklingen av extremt mjuka silkonmaterial som inte fastnar i såret samtidigt som det fäster mot huden. Jag har ett tiotal patent på området, kanske fler.

Hur går det på marknaden?

– Väldigt bra. Vi har fyra fem produkttyper som är baserade på tekniken. De omsätter cirka två miljarder kronor årligen, och har en tvåsiffrig tillväxt.

Vad gör du för prispengarna om du vinner?

– Oj, det har jag inte funderat på. En resa med min hustru kanske. Jag skulle också vilja köpa utrustning till ett litet labb därhemma. Jag går i pension om några år och har flera idéer som jag vill jobba vidare med.

Vem vill du tacka?

– Hustru och barn som lät mig ockupera köket och klippa sönder deras nylonstrumpor. Och alla kollegor som gjort ett jättejobb i projektet. </p>

Vad ska man kunna begära av ett vinnande bidrag?

– Att det är en teknikinnovation eller ett nytt sätt att kombinera teknologier och att det har fått genomslag på marknaden.

Vem skulle du själv ge priset?

– Personen bakom Q-Meds hyaluronsyra, som har varit oerhört framgångsrik.

Vilka nya spännande innovationer har ni i era labb?

– Undertrycksförband för att behandla svåra sår och förband med bioaktiva produkter till exempel. Det är spännande projekt.

Hans plåster är lätta att ta bort

Innovationen heter Safetac och används i olika produkter för sårvård. Det extremt mjuka silikonmaterialet fäster effektivt på torr hud, men inte på fuktiga sår. För patienten innebär det mindre smärta och mindre risk för att såret skadas.

- Förbandet har en annan typ av vidhäftning än vanliga plåster. Det formar sig efter hudens ojämnheter, vilket ger en större kontaktyta. Därmed sprider sig krafterna när man drar av förbandet.

- En av flera tekniska utmaningar har varit att få rätt tjocklek på klibbigheten. En annan att utveckla en process för att tillverka det rinniga tvåkomponentsilikonet och fästa det vid bärarmaterialet.