Innovation

Så får neutronkanonen fart i Uppsala

Linjäracceleratorn European Spallation Source kommer att accelerera protoner till energin 2,0 GeV (2000 MeV). Protonerna kommer i pulser som är 2,86 millisekunder långa, med en repetitionsfrekvens på 14 Hz. ESS producerar en stråle med en medeleffekt på 5 megawatt. (Grafik: Jonas Askergren)
Tord Eklöf framför den detektor för Tjerenkovstrålning som han utvecklade på 1980-talet. Tjerenkovstrålning uppstår när en laddad partikel rör sig fortare än ljushastigheten i det material som den rör sig genom. Foto: Ulla Karlsson-Ottosson

En 1000 kvadratmeter stor experimenthall står färdig vid Uppsala universitet. Här ska acceleratorteknik till världens starkaste netronkälla, European Spallation Source, utvecklas och testas.

Publicerad

För fyra år sedan drog Lund och Sverige vinstlotten om var världens starkaste neutronkälla ska placeras. I den skånska myllan utanför Lund realiseras nu en av Europas största forskningsanläggningar – ESS, European Spallation Source. Hjärtat är en 452 meter lång supraledande linjäraccelerator, placerad i en 600 meter lång tunnel. Här ska intensiva neutronstrålar skapas för att ge forskare och industri detaljrika bilder av allt från molekyler till motorer och läkemedel.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här