Populärteknik

Så blev Ny Tekniks gigantiska legobygge

Spänd förväntan. Viktor Krylmark, webbredaktör, och Simon Campanello, reporter, strax innan Ny Tekniks livesändning drog igång. Foto: Ny Teknik Redaktion
Spänd förväntan. Viktor Krylmark, webbredaktör, och Simon Campanello, reporter, strax innan Ny Tekniks livesändning drog igång. Foto: Ny Teknik Redaktion
Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer, tillsammans med Maria Norberg från nätverket Teknikkvinnor. Foto: Ny Teknik Redaktion
Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer, tillsammans med Maria Norberg från nätverket Teknikkvinnor. Foto: Ny Teknik Redaktion
Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, var också med och byggde. Foto: Ny Teknik Redaktion
Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, var också med och byggde. Foto: Ny Teknik Redaktion
En annan gästbyggare var kodaren Daniel Stenberg, skapare av program som Curl och Libcurl. Foto: Ny Teknik Redaktion
En annan gästbyggare var kodaren Daniel Stenberg, skapare av program som Curl och Libcurl. Foto: Ny Teknik Redaktion
Ny Tekniks Simon Campanello tillsammans dagens sista gäster Malin Strand (mitten) och Karin Nygårds.
Ny Tekniks Simon Campanello tillsammans dagens sista gäster Malin Strand (mitten) och Karin Nygårds.
Vi blev klara till slut! Här har ni 4108 legobitar i form av en grävmaskin. Foto: Simon Campanello
Vi blev klara till slut! Här har ni 4108 legobitar i form av en grävmaskin. Foto: Simon Campanello

Över 4 000 bitar. En livesändning på 12 timmar. I går byggde Ny Teknik ihop en legobyggsats av modellen gigantisk med sju inbjudna gäster. ”Det här var en extra rolig dag på jobbet”, sa Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer.

Publicerad

Vad har säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder, frilansjournalisten Jack Werner och Karin Nygårds, lärare och digitaliseringsexpert, gemensamt? Kärleken till lego och problemlösning, så klart. I går torsdag medverkade trion, tillsammans med flera andra gäster, i en maratonsändning på Ny Tekniks Youtube-kanal.

Stark legokärlek bland ingenjörer

Strax efter klockan åtta på morgonen började det livesända byggandet av en lego-grävmaskin av modellen Liebherr R 9800. Den totala mängden bitar i byggsatsen är 4108 bitar. Ja, du läste rätt.

Många ingenjörer och teknikintresserade verkar dela en stark fascination inför lego. Gårdagens inbjudna utgjorde inget undantag från den regeln.

– Utifrån denna enkla axel kommer väldigt mycket av byggsatsens styrka. Det tycker jag är stort. Nu sitter vi här och planterar in själva livet i den här grävmaskinen, sa Jack Werner, skapare av bland annat Viralgranskaren, med glimten i ögat.

”Kan väcka teknikintresse bland unga”

Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer, kallade torsdagen för ”en extra kul dag på jobbet”, med hänvisning till legobyggandet. Tillsammans med Maria Norberg, grundare av nätverket Teknikkvinnor, kom hon in på den betydelse som lego kan ha för att väcka intresset för teknik och problemlösning bland barn och unga.

– Jag träffade en kvinnlig ingenjör i Sverige som är den som står bakom några av Nasas legomodeller. Hon blev irriterad på att allt lego som vände sig till tjejer var väldigt rosa och mest handlade om skönhetssalonger. Varför inte istället lyfta kvinnor som är verksamma inom forskning och utveckling? När Lego utlyste en tävling för förslag på nya modeller, skickade hon in en ritning på Nasa-lego, sa Ulrika Lindstrand under byggandet.

– Vi brukar prata om betydelsen av förebilder för unga tjejer, så att de sedan ska våga välja en teknisk inriktning och förhoppningsvis bli ingenjörer. Lego är väl ett ypperligt exempel på hur man kan börja tidigt för att förmedla bilden av att tjejer också kan, fortsatte hon.

Tvingades börja om efter tufft bakslag

Men själva byggandet började med ett ordentligt bakslag. Cirka en timme in i sändningen insåg Ny Tekniks reporter Simon Campanello och webbredaktören Viktor Krylmark, huvudansvarig för projektet, att det mesta av arbetet under de senaste 60 minuterna varit förgäves.

Men skam den som ger sig. Det bör också nämnas att den minst sagt avancerade byggsatsen kom med en manual på 700 sidor, så det gällde att hålla tungan rätt i munnen under bygget. Och med hjälp av gästerna var trixandet med legobitar snart på rätt spår igen.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, var också med och byggde. Mellan byggandet berättade hon bland annat om det arbetet som hon medverkade i på IT-kommissionen när 2000-talet precis var nyfött. Visionen som Eklund Löwinder la fram, tillsammans med sina dåvarande kollegor, var att varje svenskt hushåll inom fem år skulle behöva en 5 megabits-uppkoppling med full duplex – och detta till en månadskostnad av ett busskort, som var betydligt billigare då än i dag.

En 5-megabitsuppkoppling skulle få de flesta att rynka på näsan i dag. Men då, för 20 år sedan, var många vana med ISDN-uppkopplingar eller till och med analoga modem.

– Vi blev ifrågasatta av dåvarande politiker. ”Men vad ska ens folk med detta till”, fick vi ofta höra. Vi svarade med att berätta om vår framtidsbild om familjer där någon kanske satt och gejmade över internet, samtidigt som en annan familjemedlem kollade på film på nätet. Det var svårt att ta till sig då, men är vardag i dag.

En annan av gästerna under dagen var kodaren Daniel Stenberg, skapare av program som Curl och Libcurl.

– Jag hade flera stora lådor med lego på rummet när jag var liten. Men på den tiden var det betydligt enklare byggsatser än den här.

Kodaresset: Hade lådor med lego där hemma

2017 fick Daniel Stenberg ta emot Sveriges Ingenjörers utmärkelse Polhemspriset för sitt arbete med Curl. Programmet är grund och botten ett kodarverktyg för dataöverföring som används av nätjättar som Facebook, Google och Netflix.

Redan från starten har Curl drivits som ett ideellt öppet källkodsprojekt. Via chatten i Youtubesändningen frågade teknikjournalisten och Ny Teknik-medarbetaren Anders Thoresson om hur Daniel Stenberg ser på kritiken att nätjättar som använder programvara med öppen källkod inte bidrar tillräckligt med utvecklingen.

– Det är ett vanligt dilemma hur man ska ta betalt, och är så i allra högsta grad med Curl. En av de största Curl-användarna, sett till volym, är Facebook. I mitt fall bidrar de inte med något tillbaka. Hos oss är det andra bolag som bidrar med kod och pengar. Det är inga stora bolag, men vi har inte heller stora behov, svarade Daniel Stenberg.

Strax efter 21.00 på torsdagskvällen avslutades Ny Tekniks Youtube-sändning. Då hade bygget pågått i 13 timmar.

Här kan du se hela bygget, från start till slut.

Legomonstret med 4000 bitar och sju motorer

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen.

Jack Werner, frilansjournalist som jobbar med källkritik och spökhistorier.

Maria Norberg, grundare av nätverket Teknikkvinnor.

Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer.

Daniel Stenberg, kodaren bakom program som Curl och Libcurl.

Patric Jensfelt, robotforskare och professor vid KTH.

Karin Nygårds, lärare, programledare och digitaliseringsexpert.

Malin Strand, ingenjör och sakkunnig hos regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

Grävmaskinen av modell Liebherr R 9800 har 4 108 bitar. Byggsatsen drivs med sju motorer för realistisk funktion, och styrs via en legoapp till smarta mobiler. Modellen innehåller ingångar, hytt, en utdragbar stege och andra korrekta detaljer från den verkliga förlagan. Maskinen kan köras i alla riktningar, rotera hytten och fälla ut och höja kranarmen, till exempel.