Digitalisering

Så blev Lundqvist Trävaru Sveriges smartaste företag

Samuel Holmström (till vänster) och Jens Lundqvist har tagit det anrika trävarubolaget Lundqvist Trävaru in i framtiden. Foto: Per Westergård
Samuel Holmström (till vänster) och Jens Lundqvist har tagit det anrika trävarubolaget Lundqvist Trävaru in i framtiden. Foto: Per Westergård

Lundqvist Trävaru låter kanske inte som ett av Sveriges mest moderna företag. Men det är precis vad de är.

Publicerad

Steget från tv-spel till trävaruhandel är kortare än man kan tro. Nu har Jens Lundqvist och Samuel Holmström uppmärksammats för sin förvandling av det gamla familjeföretaget Lundqvist Trävaru. Bolaget har precis vunnit Smart industri-priset som delas ut av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (Iva). Juryn bestod bland andra av Ericssons forskningschef Sara Mazur och professor Danica Kragić Jensfelt. Lundqvist Trävaru tog emot priset under en ceremoni i Stockholm på torsdagkvällen.

- Det känns superroligt! Det ger energi att fortsätta kämpa och köra. Sedan fick man mycket inspiration av de andra bolagen som var på plats, säger Samuel Holmström, vd för Lundqvist Trävaru.

Jan Westberg, kommunikationsansvarig för Smart industri-projektet, tycker att juryn har hittat en värdig vinnare.

- De här grabbarna har skapat en startupkultur av en så traditionell affär som bygg och trä. De har sett förändringsmöjligheten och vågat genomföra den.

Jens Lundqvist och Samuel Holmström är två unga killar som vuxit upp med tv-spel – och som förvandlat det strikt traditionella bolaget utifrån de erfarenheterna. Bolaget från Piteå, som funnits i över 80 år, sålde tidigare trävaror.

Nu säljer de färdiga hus direkt på egna hemsidan. Lundqvist anlitade systemutvecklaren Markus Sundström från Luleå Tekniska Universitet att bygga ett 3d-program kunden kan använda utan förkunskaper. Kunden får direkt i webbgränssnittet – inga externa program eller tillägg krävs – skapa en modell av huset den vill bygga. Sedan kan den skriva ut bygglovsritningar och få ett prisförslag. Det är en process som förut tog lång tid.

– Att vi spelade så mycket har varit avgörande för hur vi har omskapat vårt företag. Inte minst eftersom spelvärlden gav oss en känsla som vi nu använder i plattformen som blivit bas för hela vår säljorganisation, säger Jens Lundqvist, affärsutvecklingschef.

För omkring åtta år sedan drev Jens Lundqvist och Samuel Holmström företaget tillsammans med Jens pappa, Jan Lundqvist.

- Janne var där allt mer sällan och till slut insåg jag och Jens att det i praktiken var vi som drev företaget. Då lade vi ett bud på firman, säger Samuel Holmström.

Den förvandling som nu lett till att Lundqvist Trävaru vunnit pris började med den interna företagskulturen.

- Vi frågade oss vilken typ av bolag vi vill vara. Vi undrade varför det bara är it-branschen som kan ha saccosäckar och tv-spel på kontoret, säger Samuel Holmström.

Systemutvecklaren Markus Sundström hade, innan han anställdes, tillsammans med några andra studenter, bland dem grafiker och spelutvecklare, skapat en digital plattform åt Lundqvist Trävaru. Det examensjobbet utgör i dag fundamentet för bolagets digitala hemvist.

Lundqvist Trävaru har sedan 2010, om uttrycket tillåts, vuxit så det knakar. Från en omsättning på 11,5 miljoner kronor till en omsättning på nästan 55 miljoner kronor under 2016. Säsongsvariationer gör det svårt att säga hur många anställda de har i år, men Samuel Holmström säger att spannet ligger mellan 27 och 42 personer.

Pappa Jan Lundqvist är numera pensionerad rådgivare åt firman.

- Han har förtroende för oss, han har ju sett att det går bra, säger Samuel Holmström.

Nästa steg är att erbjuda sina kunder mer avancerade byggnader än de som säljs på hemsidan i dag. De vill också ge snickare och de egna nyanställda kompetensförstärkning med hjälp av virtuell verklighet.

- Mycket av virtual reality i dag känns mest som pr-snack. Vi måste se till att vr kan användas i våra affärer, att tekniken gör nytta på riktigt.

Under våren väntar en inspirationsresa till Tyskland tillsammans med andra finalister i Smart industri-tävlingen. Tanken är att få en inblick hur landet rustar för industri 4.0.

- Det blir en värdemätare för oss, då kan vi jämföra för att se hur långt vi själva har kommit, säger Samuel Holmström.