Säkerhet

Så avslöjas din privata information – av att använda touchskärm

Iphone går hem i Sverige. Foto: Pixabay
Iphone går hem i Sverige. Foto: Pixabay

Man ska akta sig för skumma appar och att lämna ut personuppgifter. Men nu visar forskare hur din information kan spridas beroende på om du sveper höger eller vänster på din touchskärm.

Publicerad

Forskare från CSIRO i Australien har avslöjat att hur du sveper och klickar på din smartphone-skärm kan användas för att spåra din identitet, skriver Cnet. Genom en specialbyggd Android-app samlade forskningsteamet ihop touch-information som visade att svepningar åt vänster kan utvinna 68,6 procent av informationen av en användare.

När klick, svepningar och tangentslag sammanställdes lyckades forskarna få ut 98,5 procent av informationen. De varnar nu för denna ”touch-based tracking” av privat information som inte bara gäller smartphones utan flera enheter.

Tar spårning till nästa nivå

Medan vanliga spårare endast kan spåra en person i taget kan den här metoden se om det finns fler användare av samma konto. Även om du delar ett konto på en enhet med en annan människa så kommer spåraren se skillnad när det är du som använder enheten och när det är någon annan.

Eftersom spårningen inte är kopplad till just ett konto utan hur du integrerar med enheten så blir det olika touch-mönster beroende på vem som använder den.

Tänk dig att du surfar på din smartphone och ser en annons med riktigt snygga sneakers. Dagen efter loggar du in på din partners platta och får upp exakt samma annons. Spårningen har gjort det möjligt att med din touch-information ta reda på att det är du som använder plattan och inte din partner och visar därför annonsen med sneakers, som ska passa för dig.