Populärteknik
Så avslöjar du falska bilder

Med verktyg på webben kan man undersöka om bilder och filmer är äkta.
Att manipulera och förfalska bilder är lika gammalt som fotokonsten. Kända exempel på tidiga förfalskningar är de vykort som skickades hem av utvandrare till Amerika för att visa vilket fantastiskt land de hittat.
Idag översvämmas webben av falska bilder och videor som ibland lurar såväl privatpersoner som media.
Men det finns många olika sätt att avslöja förfalskningar. Bland annat med hjälp av verktyg som finns tillgängliga gratis på webben.
Sajten The Conversation har listat några av dem som kan vara mycket kraftfulla.
1. TinEye.
Ladda upp en bild till den sajten så letar den reda på kopior av samma bild som kan visa om motivet manipulerats.
På den sajten som drivs av Amnesty kan man skriva in youtubelänken till en video så presenteras andra versioner av videon som finns på Youtube. Då kan man se om exempelvis dateringen av den undersökta videon stämmer och om det finns olika uppgifter om vad som egentligen filmats.
Extraherar metadata från en bild som ger detaljerad information om var, när och hur en bild tagits. Har bilden tagits med en gps-utrustad kamera presenteras en karta som till och med visar hur kameran var riktad vid fototillfället.
Här finns verktyg som analyserar en bild och visar områden i bilden som kan ha modifierats av ett bildredigeringsprogram.
Ett avancerat sökmotorliknande internetverktyg som ger automatiserade svar på konkreta frågor.
The Conversation tipsar om att man bland annat kan ta reda på hur vädret var på en viss plats vid en speciell tidpunkt. Matar man in exempelvis "Weather in Malmö at 8am on 31 august 2014" kan man se att det då ösregnade vilket skulle kunna avslöja en solig bild som påstås vara tagen vid detta tillfälle.
Med bilderna i gatuvy kan man granska platsen där en bild påstås vara tagen och kolla om det stämmer. Eventuellt kan man även hitta detaljer som manipulerats i den misstänkta bilden.