Digitalisering

S och alliansen: Säpo ska få signalspana

Socialdemokraterna sällar sig nu till alliansregeringens förslag om att polisen ska få signalspana via FRA. Piratpartiet är dock kritiskt. "En riktigt hård julklapp".

Publicerad

Socialdemokraterna och regeringen är nu tillsammans överens om att Säpo och Rikskriminalens ska få beställa underrättelseinformation av FRA, Försvarets radioanstalt, som bedriver signalspaning i försvarsunderrättelsesyfte.

Det uppger justitiedepartementet.

Ett lagförslag ska utarbetas under våren utifrån den promemoria kring signalspaningsförslaget som justitiedepartementet nyligen skickade ut på remiss.

Anna Troberg, som leder Piratpartiet, är kritisk:

– Det här är exakt det politikerna 2008 lovade aldrig skulle få hända. Vi hann inte ens fram till den så kallade kontrollstationen innan dammluckorna öppnades för en massavlyssning av hela svenska folket, säger hon enligt ett pressmeddelande.

– Polisens uppgift är att försvara demokratin och det öppna samhället. Om man försöker göra det genom att avlyssna allas kommunikation, så har man de facto just avvecklat det man säger sig vilja försvara. Det är en riktigt hård julklapp som regeringen och Socialdemokraterna i dag givit det svenska folket, fortsätter hon.

Socialdemokraterna och regeringen är också överens om att samtidigt tillsätta en parlamentarisk integritetskommission som ske se över hur signalspaningen kan komma att inverka på enskildas och företags integritet framöver. Detta mot bakgrund av teknikutvecklingen och uppkomsten av nya kommunikationstjänster.