Säkerhet

Rysk hackergrupp tar på sig attack mot norska Bank-id

Bank-id och hemsidor till flera myndigheter i Norge ligger nere eller har problem. Arkivbild. Foto: Ali Zare/NTV/TT
Bank-id och hemsidor till flera myndigheter i Norge ligger nere eller har problem. Arkivbild. Foto: Ali Zare/NTV/TT

Bank-id och Arbetsmiljöverket i Norge har utsatts för cyberangrepp och ligger nere. En rysk hackergrupp säger sig ligga bakom attackerna.

Publicerad

Norska hemsidor och tjänster har stora problem under onsdag förmiddag. Hemsidorna till Arbetsmiljöverket och Bank-id är helt ur drift och en myndighetsportal upplever störningar.

En rysk hackergrupp har tagit på sig cyberangreppet och säger att man kommer att angripa bland annat polisen och norska motsvarigheten till Migrationsverket, Utlendingsdirektoratet. I ett meddelande på Telegram publicerar hackergruppen en bild på den norska utrikesministern Anniken Huitfeldt där hon ser ut som en figur från Disneyfilmen Maleficent, rapporterar Dagbladet.

– Vi känner till saken och har inte något att tillägga, säger presskontakt Herman Ringstad på nationella säkerhetsmyndigheten till NTB vid 10-tiden på onsdagen.

Arbetsmiljöverket och Bank-id bekräftar för NRK och TV2 att det rör sig om en attack. Enligt Bank-id rör det sig om en överbelastningsattack, men man vill inte gå ut med om man vet något om vad som ligger bakom.

– Vi vill inte gå ut med allt vi vet, säger kommunikationschef Hege Steinsland till TV2.