Populärteknik
Rymdstyrelsen ESA vill skicka upp astronauter med egna raketer
European Space Agency har tröttnat på att åka med i stormakternas baksäte. Nu vill ESA skicka upp astronauter på egen hand, med europeiska raketer.
Det är USA, Ryssland och Kina som har kapacitet att skicka ut astronauter i rymden – och när European Space Agency, ESA, vill upp få en representant till ISS så måste de be om skjuts.
I november var det Spacex Dragon-kapsel som släppte av ESA-astronauten Matthias Maurer på Internationella rymdstationen. Men Europeiska rymdstyrelsen har uppenbarligen tröttnat på detta, för nu ber de sina medlemmar om stöd för ett program med målsättningen att Europa ska kunna skicka ut astronauter utan att blanda in andra rymdmyndigheter. Det skriver Space.com
Under the European Space Summit i februari konstaterade ESA-chefen att både USA och Kina har stakat ut tydliga politiska och tekniska mål för vad de vill åstadkomma i rymden, och länderna har en plan för hur detta ska förverkligas. Josef Aschbacher anser att Europa borde göra samma sak, och hans vision är européer på månen 2035, vilket även skulle öppna för en resa till Mars.
”Varför skulle Europa stå utanför den grupp länder som klarar av att skicka ut människor i rymden på egen hand? Ska vi ta risken att Europa blir omkörda av allt fler länder i arbetet med att utveckla de nya strategiska och ekonomiska zonerna, rymden?”, sade Josef Aschbacher under sitt tal i Toulouse.
ESA kan samarbeta med privata rymdföretag
ESA nämner specifikt raketen Ariane 6 som utvecklas nu. Ett annat alternativ är att samarbete med privata rymdföretag i Europa, på samma sätt som Nasa gör med exempelvis Spacex.
Josef Aschbacher håller nu på att sätta ihop en grupp rådgivare som ska kunna visa vägen i satsningen ”European Ambition for Space”. ESA-astronauterna har visat sitt stöd genom att publicera ”European Astronauts' Manifesto”. Där varnar de för att upprepa tidigare strategiska misstag som har gjort vår region beroende av utomstående aktörer inom områden som energi och it-utveckling. Samtidigt ligger Europa i framkant inom väsentliga områden som rymdvetenskap, menar de.
ESA:s medlemmar träffas var tredje år, och mötet infaller 2022. Då kommer de olika länderna fälla sitt avgörande kring en eventuell finansiering av rymdstyrelsens nya ambition. I dagsläget är Ariane-raketerna det mest potenta som Europa har i sin arsenal, och en studie har redan utförts kring vad som skulle krävas för att förvandla basen i Franska Guyana till en lämplig utgångspunkt för europeiska astronauter.