Populärteknik

Rymdstationen runt månen ska träna resande till Mars

Nasa har talat om att en del av the Gateway kommer att förses med solelektrisk framdrivning, där energin från solpaneler används för att jonisera och accelerera en gas. Foto: Nasa
Gateways programchef Dan Hartman. Foto: Nasa
Lara Kearney, vice programchef för Gateway-projektet. Foto: Nasa

Fyra astronauter kommer att kunna leva ombord på Gateway i två månader. Nasas programchefer tror att rymdstationen kan vara ett första steg mot att förbereda framtida resor från månen till Mars.

Publicerad

Genom Artemis-programmet ska människor landa på månen 2024 – och mot slutet av årtiondet ska fler astronauter befolka vad Nasa kallar för the Gateway. Det är en rymdstation i omloppsbana runt månen, som är tänkt att tjäna som en bas för en besättning på upp till fyra personer som kan utföra olika experiment.

Rymdkapseln Orion ska göra det möjligt att hämta upp prover från månens yta till stationen, vilket då skulle skötas av två besättningsmedlemmar. Men över tid kommer Gateway att utvecklas vidare mot att bli ett steg för bemannade och obemannade expeditioner, runt månen och ut i rymden. I förlängningen är det ett första steg inför resor vidare till Mars.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här