Opinion

”Rymden är en angelägenhet för alla”

En av medarbetarna på RUAG Space i Göteborg förbereder test av en antenn till en satellit.

REPLIK: Svensk rymdindustri är nyttig för hela samhället och det behövs ökade satsningar både på nationella och internationella forsknings- och utvecklingsprogram, skriver företrädarna för Swedish Aerospace Industries i en replik.

Den 4 september skrev Sven Grahn på Ny Teknik debatt och uttryckte sin frustration över den svenska rymdbudgeten. Som representanter för rymdföretagen i Sverige ser vi stora möjligheter för svensk rymdverksamhet och oroas därför över det svenska finansieringsutrymmet för rymdverksamheten och efterlyser såväl ett politiskt helhetsgrepp som långsiktighet.

Rymden ger samhället förutsättning till utveckling, i och med att det skapar en effektiv infrastruktur som ger nytta på många nivåer. Rymdteknik ger oss högre livskvalitet; förbättrar kommunikation; krymper avstånden mellan och inom länder; bidrar till att överbrygga kulturella skillnader; ger oss bättre koll på miljö och klimat; ger ökad kontroll över utsläpp; säkerställer nyhetsflöden; producerar nya material med unika egenskaper, osv. Allt detta och mycket mer har rymdteknik bidragit till.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här