Populärteknik

Ryktena om Ipad mini

Nu har Apple bekräftat att de ska presentera nyheter vid ett evenemang 23 oktober. Förväntningarna är stora på att en miniversion av pekdatorn Ipad då ska lanseras.

Publicerad

Rykten om att Apple planerar en "Ipad mini" har funnits sedan länge. På senare tid har ryktena blivit allt mer detaljerade och nu ser det ut som en lansering är på gång.

Ett rykte som cirkulerat är att den lilla surfplattan ska presenteras 23 oktober.

Det är delvis bekräftat. Igår 16 oktober skickade Apple ut en inbjudan till ett mediaevenemang tisdag 23 oktober med rubriken "We´ve got a little more to show you".

"Kremlologerna" tolkar naturligtvis "little" som ett indicium på att det verkligen är en miniversion av Ipad som ska visas upp.

Här är några av de rykten som på senaste tid dykt upp om den nya pekdatorn.

Skärmstorleken blir 7,85 tum på diagonalen med upplösningen 1024 x 768 bildpunkter. Som jämförelse har den senaste modellen av Ipad en bildskärm på 9,7 tum och upplösningen 2048 x 1536 bildpunkter.

Det förväntade priset har av många "experter" satts till mellan 249 och 299 dollar. Alltså omkring 100 till 150 dollar lägre än den billigaste Ipad på den amerikanska marknaden.

Enligt ett dokument som påstås komma från den europeiska elektronikkedjan Media Markt ska den billigaste modellen kosta motsvarande 272 dollar när momsen räknats bort.

The Guardian har uppgifter om att Ipad mini enbart ska kunna kopplas till internet via wifi. Men det motsägs av de påstådda uppgifterna från Media Markt där det finns modeller som även ansluter via mobilnät.

Enligt den listan ska miniversionen finnas i versioner som har 8, 16 32 respektive 64 Gigabyte arbetsminne.

Wall Street Journal är en av många nyhetskällor som hävdar att Apple har lagt ut beställningar på tio miljoner enheter som ska levereras under fjärde kvartalet 2012 från tillverkare i Asien och Sydamerika.

Processorn som förväntas användas är samma tvåkärniga A5 som finns i Ipad 2 och 5:e generationens Ipod touch.