Populärteknik

Rykte: Ny värstingpadda på gång – och Ipad med usb-c

Fjolårets Ipad Pro. Nu väntas en ny modell inom kort, utrustad med Apples pinfärska M2-chip. Foto: Peter Ottsjö
Fjolårets Ipad Pro. Nu väntas en ny modell inom kort, utrustad med Apples pinfärska M2-chip. Foto: Peter Ottsjö

Apple planerar en uppdatering i stort och smått på surfplattefronten inom kort, enligt Bloomberg. Och det kan betyda att den omdiskuterade lightningkontakten säger adjöss hos Ipad.

Publicerad

Ipad Pro var först med att byta ut Apples egenutvecklade lightningkontakt mot en usb-c-port – skedde 2018. Sedan dess har de flesta tekniktillverkarna tagit steget över till usb-c fullt ut. Men inte Apple, som styvnackat fortfarande använder lightning till sina telefoner samt den billigaste versionen av Ipad.

Fimpar egen Applekontakt?

Det ser ut att vara på väg att ändras nu. Enligt Bloombergreportern Mark Gurman, med djupa källor hos Apple, planerar teknikjätten att lansera en uppdaterad version av Ipad inom kort. På vad som ska bli den tioende generationen av teknikjättens enklaste variant av surfplatta kommer lightning att vara utbytt mot usb-c, skriver Mark Gurman.

Surfplattan ska dessutom vara utrustad med Apples A14 Bionic-chip, som ursprungligen lanserades 2020 tillsammans med Iphone 12. Förutom det sägs skärmkanterna kunna bli något tunnare än hos tidigare modeller.

Vassare pro-padda

Men det är inte allt, enligt Bloombergs källor. Bakom kulisserna förbereder sig Apple dessutom på att visa upp en uppfräschad variant av premiumsurfplattan Ipad Pro. Lyxpaddan sägs komma i storlekarna 11 och 12,9 tum, och ska vara utrustad med M2, den senaste generationen av Apples egenutvecklade chip.

Apple M2 är ett 5 nm-chip som är packat med 20 miljarder transistorer. Det för med sig "betydande förbättringar" gällande prestanda hos såväl CPU som GPU. Även batteritiden ska vara avsevärt bättre än hos enheter med M1-chipet, utlovar Apple.

Ny EU-laddstandard på gång

Nu när till och med Ipad verkar få usb-c, hur länge till dröjer det innan även Iphone fimpar lightningporten? I början av oktober tog EU ett steg närmare godkännandet av ett direktiv som gör usb-c till standard för laddning av hemelektronik.

Direktivet innebär i praktiken att hemelektronik som exempelvis smarta mobiltelefoner, surfplattor, digitala kameror och e-boksläsare från och med slutet av 2024 måste vara utrustade med en usb c-port.

Iphone med usb-c kan dröja

Från våren 2026 gäller detta även datorer.

Trots detta dröjer det sannolikt innan vi ser en första Iphone med usb-c. EU-parlamentet talar om en ”längre” övergångsperiod innan det nya direktivet ska börja gälla, för att underlätta för tillverkarna.