Populärteknik

Rubiks kub: 40 år av svordomar

Ernö Rubiks originalkub är omkring 5,5 centimeter hög och har sex olika färger. Foto: Julio Cortez/TT
Ernö Rubiks originalkub är omkring 5,5 centimeter hög och har sex olika färger. Foto: Julio Cortez/TT

Det är nu 40 år sedan den första Rubiks kub kom. Säkerligen har den orsakat svordomar under alla sina fyra decennier.

Publicerad

Ernö Rubik, så heter den ungerska uppfinnaren, arkitekten och professorn som 1974 uppfann Rubiks kub. Detta 3-dimensionella, mekaniska pussel finns i flera olika storlekar. Men den populäraste varianten är kuben som är 3x3x3 block stor.

I all sin enkelhet gäller det att vrida kubens sidor så att de blir enfärgade. Men kanske är det inte så enkelt som det låter då kuben kan ha över 43 000 000 000 000 000 000 olika positioner, och säkerligen har denna kub gäckat människor genom sina fyra decennier och orsakat en hel del svordomar.

Detta 3D-pussel har blivit omåttligt populärt med åren. Matematikern Thomas Rokicki lyckades bevisa med hjälp av en superdator att en Rubiks kub går att lösa, oavsett startposition, med aldrig mer än 20 vridningar. Det finns många olika sätt att lösa en Rubiks kub och de flesta baseras på algoritmer. Men ingen människa kan i det allmänna fallet räkna ut en minimal lösningsserie med blott hand och huvud. Det är svårt även för en superdator eftersom det inte finns någon generell algoritm för att hitta lösningen.

Sedan den internationella lanseringen 1980 har Rubiks kub sålts i 350 miljoner exemplar. En av sju personer som lever i dag har någonsin försökt att lösa en Rubiks kub, enligt Rubiks.com.

Med Rubiks kub kommer också "Speedcubing", sporten där man tävlar i att lösa kuben på kortast möjliga tid. Enligt World Cube Association ligger rekordet för att lösa en standardkub (3x3x3) i dag på 5.55 sekunder och innehas av Mats Valk från Nederländerna.

Här kan ni se ett klipp på den tidigare världsmästaren, Feliks Zemdegs, som löser kuben på 5.66 sekunder.

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/3v_Km6cv6DU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>