Miljö

Rökdimma över Sydney – luften rekorddålig

'Gatorna är tomma eftersom folk försöker undvika att gå ut så mycket som möjligt', säger bormästaren. Foto: Zuma Press/TT
"Gatorna är tomma eftersom folk försöker undvika att gå ut så mycket som möjligt", säger bormästaren. Foto: Zuma Press/TT

De omfattande skogsbränderna i Australien har lett till att Sydney för fjärde dagen i rad hamnat på topp tio-listan på städer med sämst luftkvalitet i världen.

Publicerad

Den rök och det damm som sveper över landet har gjort att luftföroreningarna är de värsta som någonsin uppmätts i delstaten New South Wales och antalet patienter som sökt vård för andningsproblem har skjutit i höjden senaste veckan.

I staden Bourke, runt 80 mil från Sydney, var luftkvaliteten 15 gånger högre än rekommenderade nivåer för vad som anses vara säkert och dimman så tjock att sikten på sina håll inte ens var 100 meter, enligt borgmästare Barry Hollman.

Gatorna är tomma eftersom folk försöker undvika att gå ut så mycket som möjligt, säger han.

Skogsbränder är vanliga i Australien men brandsäsongen har börjat ovanligt tidigt i år och höga temperaturer och kraftiga vindar har förvärrat läget.