Populärteknik

Robothundarna ska kartlägga Fords fabrik

Robothunden Spot, utvecklad av Boston Dynamics. Foto: Boston Dynamics
Robothunden Spot, utvecklad av Boston Dynamics. Foto: Boston Dynamics

"Spot" skrämde flanörer i Singapore – nu har Boston Dynamics robothundar fått ett vettigare uppdrag. Två exemplar av robothunden ska skanna in Fords gamla produktionsanläggning.

Publicerad

Det kreativa Dynamics har skapat en rad robotar med imponerande förmågor, men alla har ännu inte hittat sin nisch. Ett exempel är "Spot". Boston Dynamics lånade ut exemplar av robothunden till Singapore som lät dessa patrullera i parken Bishan-Ang Mo Kio.

Singapore-bo: Mest dystopiska jag sett

Där påminde robothundarna invånarna om att hålla avstånd på grund av den pågående pandemin. Flanörerna verkade dock tämligen skräckslagna. I ett klipp kunde man se personer fly när en robot gick mot dem. En person kommenterade på Twitter att det var något av det mest dystopiska han någonsin hade sett.

Men nu verkar Spot ha hittat en lämpligare arbetsuppgift. Tech Crunch rapporterar att Ford vill använda två exemplar av roboten för att kartlägga en av sina produktionsanläggningar. Det är en typ av uppdrag som Boston Dynamics självt har lyft fram tidigare.

Kartlägger fabrik med laserskanner

Ford-fabriken, som tillverkar växellådor, har sedan den ursprungligen uppfördes genomgått en rad ombyggnationer. Nu vill Ford få de korrekta måtten. Spot-robotarna har fem kameror, och kan med laserskanner skapa exakta och detaljrika ritningar över anläggningen. Robothunden förflyttar sig kontinuerligt i cirka fem kilometer i timmen, och har en batteritid som räcker för upp till två timmars arbete.

Ford tror att hundarna kommer att spara in avsevärt med tid på att slippa sätta upp en laserskanner på ett stativ som sedan flyttas runt manuellt mellan ett otal punkter. Enligt Boston Dynamics ligger den insparade tiden på upp till 50 procent.