Startup

Riskkapitalets drömföretag

Faktureringsföretaget Klarna, den ryska Blocket-kopian Avito och ögonstyrningsbolaget Tobii. Det är bolagen som tre riskkapitalister väljer från sina konkurrenters portföljer.

Publicerad

<p>Vilka investeringar önskar riskkapitalisterna att de hade gjort, när de får välja fritt ur konkurrenternas portföljer?</p> <p>Både Stefan Lindholm på Industrifonden och Johan Brenner från Creandum väljer bolag som konkurrenten Northzone satsat på. </p> <p>Intressant att notera är att affärsängeln och entreprenören Jane Walerud har kopplingar till två av de tre utvalda bolagen. </p> <p>Hon investerade tidigt pengar i Kreditor, som bolaget Klarna hette tidigare, och jobbar numera som affärsområdeschef i Tobii.</p>

Vilket företag i dina konkurrenters portföljer är du avundsjuk på?

Pär-Jörgen Pärson, Northzone Ventures

- Jag önskar att vi hade gått in i Klarna, där Sequoia gått in. Klarna gör fakturatjänster åt e-handelsföretag. De är fantastiskt duktiga entreprenörer, som skapat mycket affärer på kort tid. De skalar nu upp satsningen utomlands och kommer säkert att lyckas.

  • Bolaget: Klarna har utvecklat innovativa betalningslösningar för e-handelsbutiker. I dag används lösningen av 5 000 e-butiker i Norden, och i våras etablerade sig bolaget även i Tyskland. Michael Moritzf från riskkapitalistbolaget Sequoia, som sitter i Klarnas styrelse, var en av de första investerarna i Google.

 

Stefan Lindholm, Industrifonden

- Jag hade gärna investerat i Tobii Technology, som Investor gjort via IGC och Northzone. Bolaget har en lysande teknik, vilket genererar produkter som bolaget säljer på en global marknad. Det är fascinerande när företag kan kombinera fantastisk teknik med en vilja att sälja.

  • Bolaget: Tobii har utvecklat en teknik som gör det möjligt att styra datorer med ögonen. Tekniken används till exempel av funktionshindrade och för att analysera hur konsumenter tar till sig reklam. Bolaget har 220 anställda, har gått med vinst sedan 2004 och har varit med på Deloittes lista över Europas mest snabbväxande företag.

 

Johan Brenner, Creandum

- Det måsta vara Northzones investering i Avito, den ryska Blocket-kopian. Fanstastisk affärsmodell, stor marknad och jättebra ledning. Det räcker som förklaring va?

  • Bolaget: Avito är ett ryskt bolag som påminner om Blocket och Tradera. Avito har 1 miljon nya annonser i månaden och 7 miljoner unika besökare per månad. Intäkterna kommer främst från reklamförsäljning på webbplatsen.