Startup

Risk för trycksår upptäcks med svensk teknik

PU sensor gör en sensor för att ge en objektiv bedömning av risken för trycksår. Nu tävlar de om en åtråvärd plats på 33-listan.

Publicerad Uppdaterad

Är du intresserad av att besöka 33-listans turné eller se finalen så kan du köpa biljetter här.

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen. Tidigare listor har rymt framgångssagor som Truecaller, Spotify och Yubico. För att hitta alla de bästa idéerna befinner sig 33-listan just nu på turné.

Den 18 april är det dags för ett stopp i Linköping, där tre bolag inför en jury tävlar om en direktplats. Ett av bolagen är PU sensor, som gör en sensor för att ge en objektiv bedömning av risken för trycksår.

Trycksår orsakar stort lidande hos många patienter, och kostar samhället stora belopp. ”När det gäller patientsäkerhet är trycksår en av de största utmaningarna för vården”, skriver European Pressure Ulcer Advisory Panel.

Men än så länge saknas objektiva verktyg för att bedöma vilka patienter som ligger i riskzonen. Det menar Johannes Walfridsson, affärsutvecklare och delägare i PU sensor.

Kan förutse trycksår

Om allt går som planerat ska PU sensor ändra på det. Linköpings-bolaget, grundat 2016, har utvecklat en mätteknik som gör det möjligt att förutse trycksår genom att mäta blodflödet i hud under belastning.

Tekniken bygger på forskning vid Linköpings universitet. Utöver Johannes Walfridsson ägs PU sensor av Anna-Christina Ek, professor i vårdvetenskap, och Margareta Lindgren, docent i vårdvetenskap.

Med en ljussensor görs en pletysmografisk mätning, där – enligt en definition på Karolinska Institutets hemsida – intensiteten hos ljus som reflekteras från hudytan och de därunder belägna röda blodkropparna används för att bestämma blodvolymen i mätområdet.

– Pletysmografi har funnits länge, men det är hur vi applicerar det här som är nytt, säger Johannes Walfridsson.

Fånga upp grupp utanför riskzonen

Mätningen är tänkt att ske i samband med den traditionella bedömningsmetoden. PUsensors ambition är bland annat att fånga upp den stora grupp som idag inte bedöms ligga i riskzonen, men som sedan ändå drabbas av trycksår.

PU sensor har lagt omkring 2 000 arbetstimmar på att skapa en fungerande prototyp för produkten som nu ska testas ute i sjukvården.

– De grundläggande problemen är lösta, nu handlar det om att produktifiera den teknik som finns, säger Johannes Walfridsson.

Bolaget har även etablerat kontakter inom sjukvård och äldreomsorg för att kunna verifiera produkten. Under våren utförs tester för klinisk verifiering ihop med Linköpings universitetssjukhus. Målet är att ha en färdig och certifierad produkt på marknaden i början av 2020.

Så fungerar 33-listan

Första anhalten för 33-listans landsomfattande turné var Malmö 13 april, där Cellevate vann. Nu är det dags för Linköping där tre bolag – Signality, PUSensor och RMBLStrip – kommer att göra upp om en plats på listan. Samtliga tre får presentera sin teknik och sina affärsidéer för en jury. Ett av dem väljs ut och direktkvalificerar sig för en plats. De andra två har fortfarande chansen att komma med när reportergruppen på Ny Teknik och Affärsvärlden väljer ut bolag.

Signality

Startår: 2016. Verksamhetsort: Linköping. Antal anställda: 7. Nettoomsättning 2017: 100000 kronor.

RMBL Strip

Startår: 2014. Verksamhetsort: Vreta Kloster/Linköping. Antal anställda: 5. Nettoomsättning 2017: 2,7 miljoner kr. Nettoomsättning 2016:301000 kronor

PU sensor

Startår: 2016. Verksamhetsort: Linköping. Antal anställda: 2. Nettoomsättning 2017: 400000 kronor. Nettoomsättning 2016: 237000 kronor.

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen.

28 av bolagen väljs ut av en reportergrupp. För att komma med på listan krävs att företaget: 1. Är baserat på en innovation. 2. Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket. 3. Ej är noterat på någon form av handelsplats. 4. Ett företag kan vara med på 33-listan maximalt tre gånger.

Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

Ytterligare ett sätt att ta en plats är via 33-listans landsomfattande turné. 15 bolag kommer att väljas ut att presentera sin affärsidé vid något av de fem turnéstopp 33-listan gör runt om i landet. En jury väljer ut fem vinnare (ett på varje stopp) som direktkvalificerar sig in på listan.

Turnéstopp: Malmö, 13 april. Linköping, 18 april. Göteborg, 19 april. Umeå, 26 april. Uppsala, 27 april. Finalen äger rum i Stockholm den 16 maj.