Samhälle

Risk för solkurvor orsakar problem för tågtrafiken

Foto: Fredrik Sandberg / TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Flera tågsträckor har redan stängts av till följd av hettan. Antalet så kallade solkurvor är rekordmånga i år, enligt Trafikverket.

Publicerad

Och det finns risk för att fler tåglinjer kan ställas in.

I veckan meddelade Trafikverket att man stänger sträckorna Linköping-Kalmar, Linköping-Västervik och Berga-Oskarshamn.

– Det som är speciellt med den här avstängningen är att det gäller persontåg. Vanligtvis gäller det främst godståg och godstågsbanor, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

Är känsligare för värme

Även Krösatågen mellan Halmstad och Värnamo kör inte. Anledningen är risken för solkurvor – en utknäckning eller sidoförskjutning av ett spår på grund av solvärmen. Godståg kör på skarvspår som är känsligare för värme. Två omfattande urspårningar av godståg skedde i mitten av juli, en i närheten av Mariannelund och en utanför Nyköping.

– Solkurvor sker varje sommar egentligen, men i år är det betydligt fler på grund av att det är så varmt. Det är ett rekordår, säger Joanna Ljunggren.

Statistik gällande konstaterande solkurvor för sommaren är inte fastslagen hittills. Allt pekar ändå på att antalet kommer att mångdubblas jämfört med förra året sett till antalet anmälningar. Förra året skedde omkring 20 konstaterade solkurvor och mycket troligt är att årets siffra blir högre än tidigare rekordåret 2008, då det var närmare 90 solkurvor.

Tar det säkra före det osäkra

I sommar kan den tunga värmen komma att fortsätta påverka även svetsade spår, som persontåg kör på.

– Det är inte uteslutet att det kan bli fler avstängningar, även om vi inte har några indikationer på det just nu. Vi tar hellre det säkra före det osäkra och stänger ned.

Joanna Ljunggren framhåller dock att tågresenärer inte behöver känna sig oroliga för att åka på järnvägen.

– Nej, verkligen inte. När det gäller den här typen av solkurvor är vi väldigt snabba på att stoppa tågtrafik. Det är en fråga som följs upp löpande av oss, säger hon.