Opinion

”Risk för ökade klyftor när digitaliseringen tar fart”

Per Danielson, chefredaktör på Ny Teknik. Foto: Janne Naess
Per Danielson, chefredaktör på Ny Teknik. Foto: Janne Naess

LEDARE. En inte alltför vild gissning är att takten på digitaliseringen ökar betydligt snabbare än vad vi tidigare anat, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Publicerad

Allt som kan elektrifieras ska elektrifieras. Allt som kan kopplas upp ska kopplas upp, och allt dumt ska bli så smart det bara går. Det var mantrat när jag i förra veckan flög till Berlin och närvarade på Bosch Connected World. Den tyska jättens vd Volkmar Denner arbetar för fullt med en omfattande omställning av koncernen.

Förflyttningen går helt klart mot att kommunicera och agera som ett modernt techbolag. Ambitionen är att delvis att omvandlas till världens största och kompletta iot-bolag, från sensorer till programvara och tjänster som bidrar till att allt omkring oss blir smartare och enklare.

Det finns helt klart starka visionärer och krafter för att gasa på den digitala utvecklingen på bred front. En inte alltför vild gissning är att takten ökar betydligt snabbare än vad vi tidigare anat. Det ökar risken för att de tekniska och ekonomiska klyftorna växer mellan stad och landsbygd, mellan länder och regioner, mellan stadsdelar och folkgrupper. En stor del av skillnaderna orsakas av icke tagna eller tagna politiska beslut men även hur länders etablerade företag trycker på för egna interna förändringar för att hänga med i konkurrensen.

På tal om elektrifiering har vår reporter Johan Kristensson undersökt var kraftiga arbetsmaskiner befinner sig i övergången från diesel till el. Det finns många fördelar med ett elektrifiera den svenska bergtäkten, även många utmaningar. Läs de intressanta artiklarna här.

Försvarets gamla vindtunnel i Ulvsunda industriområde har haft en viktig betydelse för utvecklingen inom svensk flygindustri. I dag är tunneln ombyggd till en nöjesattraktion. Vår praktikant Ellinor Molin åkte dit och träffade KTH-forskaren och ingenjören Peter Georén. Han är med och driver Indoor Wingsuit Flying. Läs här om hur tunneln fungerar och hur det är att flyga med en wingsuit.