Premium

Ringhals: ”Avvecklingen är långt gången”

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna vill utreda en återstart av Ringhals 1 och 2. Men avvecklingen är redan långt gången.

Publicerad

Ringhals 2 stängdes den 30 december 2019. Ett år senare var det dags för Ringhals 1.

– Rent konkret så är avvecklingsplaneringen långt gången. Båda anläggningarna är dekontaminerade, vilket innebär att man har gjort rent och sköljt systemen med kemikalier inför att man ska kapa upp komponenter, säger Anna Collin, presschef på Ringhals AB, till Ny Teknik.

Kärnbränslet från de båda reaktorerna har transporterats till mellanlagret Clab i Oskarshamn.

Den praktiska nedmonteringen, när stora komponenter skärs loss, är planerad att påbörjas nästa år. Westinghouse har anlitats för att montera loss reaktorns interndelar. Arbetet ska utföras med hjälp av robotar under vatten.

Ny Teknik rapporterade i slutet av 2019 om de olika momenten i avvecklingen av Ringhals 2. Projektledare för avvecklingen, Lars Björnkvist, sa då att investeringsplanerna hade ställts om sedan fem år tillbaka.

– Vi har krav på omfattande åtgärder på Ringhals 2 i bottenplåten om man skulle vilja köra vidare efter årsskiftet, sa han då.

”Vår ägare får diskutera saken”

Vattenfall meddelade år 2015 att Ringhals 1 och 2 skulle stängas 2019 och 2020. Den beräknade tekniska livslängden på reaktorerna sträckte sig till 2025 så avvecklingsbeslutet innebar att livstiden kortades med fem år.

Även presschef Anna Collin har tidigare lyft underhållsskulden i Ringhals 1 och 2 som har uppstått sedan 2015.

Dessutom kräver Strålsäkerhetsmyndigheten från och med 2021 oberoende härdkylning vid alla svenska kärnkraftverk som är i drift. Det är oklart hur mycket sådan oberoende härdkylning i skulle kosta att installera i Ringhals 1 och 2 vid en eventuell omstart. Gissningsvis skulle notan bli minst lika stor som oberoende härdkylning vid Ringhals 3 och 4, det vill säga 900 miljoner kronor.

Men nu vill alltså den tillträdande regeringen, M, KD och L, med stöd av SD i riksdagen, att det ska göras en utredning för att se vad som skulle krävas för att återstarta Ringhals 1 och 2. Det framgår av de fyra partiernas överenskomna energipolitik, som presenterades under fredagen i det så kallade Tidöavtalet.

Skulle det gå att starta om Ringhals 1 och 2?

– De planer som har funnits och som vår ägare hittills har varit tydlig med är att avvecklingen ska fullföljas. Vår ägare får diskutera saken med regeringen, säger Anna Collin till Ny Teknik under fredagen.

”Ser fram emot att diskutera detta”

Ringhals AB ägs till drygt 70 procent av statliga Vattenfall. Resten ägs av Sydkraft Nuclear Power, som i sin tur ägs av Uniper, som väntas övertas av tyska staten vid årsskiftet.

Ny Teknik har sökt Vattenfall under fredagen men bolaget meddelar att inga intervjuer ges.

”Vi har noterat den tillträdande regeringens besked. Vattenfall bedömer att alla fossilfria kraftslag behövs, vilket en förändring av det energipolitiska målet till 100 procent fossilfritt också signalerar. Vattenfall utreder för närvarande minst två småskaliga reaktorer i Ringhals. Vi ser fram emot att diskutera detta och andra viktiga frågor med vår ägare”, svarar pressavdelningen i mejl.

Vattenfall arbetar med en förstudie för att eventuellt bygga två mini-reaktorer, så kallade SMR, på Ringhalsområdet. Förstudien är planerad att vara färdig i slutet av 2023. Om Vattenfall sedan bestämmer sig för att gå vidare med minireaktorerna bedömer bolaget att de tidigast kan tas i drift i början av 2030-talet.