Retorikexperten: Så får du en syl i vädret

2015-09-16 13:34  

Alltid samma människor som pratar på mötena. Hur får jag en syl i vädret? ”Skaffa en mental startknapp”, säger retorikexperten Nina Buchaus.

Hållningen, röstläget, blicken. Allt måste stämma om du ska få fram ditt budskap. Det kan få den inte så utåtriktade att behålla sina synpunkter för sig själv. Men ibland bara måste man göra sin röst hörd.

Då hjälper Startknappen. Det är retorikexperten Nina Buchaus påfund. En mental startknapp som helst ska förstärkas med en fysisk aktivitet.

– Själv trycker jag på en imaginär knapp på handleden. Det ser ut som om jag bara rättar till armbandsuret.

Startknappen är både ett kommando, ”Sätt i gång och prata!”, och en instruktion, ”Du måste veta vad du vill säga”.

Ofta sitter vi och laddar med det vi tänker säga och hör inte på andra.

– Startknappen är ett sätt att aktivera även lyssnandet och känna när det rätta ögonblicket är inne att tala, utan att kränka andra.

Retorikexpertens 5 konkreta råd

1. Mentalt. Föreställ dig att Startknappen sitter på insidan av handleden. När du trycker på den ser det bara ut som om du rättar till armbandsuret. Kavajen är ett annat tänkbart ställe.

När du har tryckt på Startknappen får du inte tveka. Höj tonläget en smula när du uttalar de första orden.

2. Sittande. Sitt rätt upp och ned med båda skinkorna i stolen. Öppen position, inga korsade armar över bröstet, för då ser du frusen ut eller reserverad. Håll ögonkontakt med alla.

3. Stående. Stå med fötterna lite mer än axelbrett. Tårna ska peka lätt utåt, liksom rama in dem du pratar med. Huvudet rakt upp, men akta så att du inte sätter upp hakan.

Stå med armarna hängande och var tyst i tre sekunder först och låt omgivningen kolla in dig.

4. Avbryt! Det finns tillfällen när du behöver avbryta en väldigt dominant talare. Börja med att titta brett så att du fångar de andras uppmärksamhet. Låt det synas i din blick att du är aktiv. Rikta sedan en jätteskarp blick mot pratkvarnen och visa aktivt med kroppen att du ger dig in i diskussionen.

5. Pondus. När du väl fått ditt sagt kan du utstråla auktoritet genom att sitta lite tillbakalutad, bredbent och med fingertopparna mot varandra.

Få senaste karriärnytt!

Besök Ny Tekniks karriärsajt Ingenjörskarriär.se

Elisabeth Vene

Mer om: Retorik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer