Populärteknik

Resa till Mars skjuts fram på grund av corona

Bild från en raketuppskjutning i Kazakstan 2016, som var en del av det tidigare rymdprojektet Exomars 2016. Foto: Dmitri Lovetsky
Bild från en raketuppskjutning i Kazakstan 2016, som var en del av det tidigare rymdprojektet Exomars 2016. Foto: Dmitri Lovetsky

Europas nästa stora resa till Mars skjuts fram till 2022, beslutar den europeiska rymdorganisationen Esa och den ryska rymdstyrelsen Roscosmos.

Publicerad

Förseningen av resan med namn Exomars, som egentligen skulle ha genomförts i år, beror på att spridningen av viruset har gjort det näst intill omöjligt för experterna att genomföra nödvändiga resor till samarbetspartner för projektet.

Förutom virusets påverkan hänvisar man även till att ytterligare tester av farkosten behövs.

Bland annat skulle det svenska instrumentet Habit, som ska övervaka bildandet av saltlösningar på den röda planeten, ha använts på resan.

”Jag är väldigt ledsen över att Exomars inte sänds upp som planerat efter alla dessa år jag arbetat i projektet”, säger Javier Martin-Torres, professor i projektgruppen för Habit på Luleå tekniska universitet, enligt ett pressmeddelande.

Han anser dock att rätt beslut har fattats.

Det finns endast ett fönster på tio dagar vartannat år för då förhållandena är optimala för att nå Mars så smidigt som möjligt, varför resan försenas i två år.